Επείγουσα Αντισύλληψη

Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη (ΕΚ);

Η επείγουσα αντισύλληψη (ΕΚ) μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Κοινές καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ΕΚ περιλαμβάνουν τη μη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, απώλεια ή μη σωστή χρήση προφυλακτικού. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια γυναίκα όταν έχει βιαστεί.

Πώς λειτουργεί ;

Χρησιμοποιώντας ΕΚ δεν προκαλείτε έκτρωση. Μια άμβλωση τελειώνει μια υπάρχουσα εγκυμοσύνη. ΕΚ αποτρέπει την εγκυμοσύνη από το επίπεδο της σύλληψης. ΕΚ πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύντομα μετά τη μη προστατευμένη συνουσία για να είναι αποτελεσματική. Ιδανικά σε λιγότερο από 72 ώρες. Δεν λειτουργεί εάν η εγκυμοσύνη έχει ήδη συμβεί.

Ποιοι είναι οι τύποι επείγουσας αντισύλληψης;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ΕΚ: 1) η ενδομήτρια συσκευή χαλκού (IUD) και 2) χάπια ΕΚ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι των χαπιών ΕΚ: Περισσότερο διαδεδομένο είναι το χάπι λεβονοργεστρέλης-NORLEVO. Aπαιτείται ιατρική συνταγή. Ο ιατρός σας θα σας τοποθετήσει το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού .

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μορφή επείγουσας αντισύλληψης;

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ΕΚ.

Πώς λειτουργεί το χαλκό IUD;

Το σπείραμα λειτουργεί κυρίως κάνοντας τα σπερματοζωάρια λιγότερο ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ΕΚ για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Όταν χρησιμοποιείται για την ΕΚ, το χαλκό IUD πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε 5 ημέρες από τη σεξουαλική επαφή . Στη συνέχεια, μπορεί να παραμείνει στην κοιλότητα της μήτρας προσφέροντας ημιμόνιμη αντισύλληψη για χρόνια. Μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή, εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τη χρήση του ενδομήτριου σπειράματος χαλκού;

Με το σπείραμα χαλκού οι πόνοι της περιόδου και η αιμορραγία μπορεί να αυξηθούν κατά τους πρώτους μήνες της χρήσης. Ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί με κοινά αναλγητικά. Βαριά αιμορραγία μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Αμφότερες οι παρενέργειες συνήθως μειώνονται μέσα σε 1 χρόνο από τη χρήση του IUD χαλκού.

Πώς λειτουργούν τα χάπια ;

Επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο η προγεστερόνη λειτουργεί στο σώμα. Καθυστερεί ή εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία. Μπορεί να ληφθεί μέχρι 72 ώρες μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με καμία μείωση στην αποτελεσματικότητά της. Όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια, όταν   λαμβάνονται σε υψηλότερες από τις συνήθεις ποσότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ΕΚ. Δρουν καθυστερώντας την ωορρηξία. Λαμβάνονται σε δύο δόσεις.

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ τα χάπια για επείγουσα αντισύλληψη;

Χάπια ΕΚ μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά δεν πρέπει να βασίζεστε στα χάπια ως μέθοδο αντισύλληψης μακροπρόθεσμα. Δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, όπως χρησιμοποιώντας μια μέθοδο με συνέπεια και ορθότητα. Επίσης, μπορεί να συμβούν περισσότερες παρενέργειες από τη συχνή χρήση του ΕΚ παρά από τη χρήση της μία τυποποιημένης μεθόδου αντισύλληψης. Μιλήστε με τον ιατρό σας για το ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη για εσάς.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της λήψη των χαπιών ΕΚ;

Τα χάπια δε φαίνεται να προκαλούν σοβαρές επιπλοκές. Η επόμενη περίοδός σας μπορεί να μην έλθει στον υπολογισμένο χρόνο. Μπορεί να έχετε ακανόνιστη αιμορραγία ή κηλίδες αίματος κατά την εβδομάδα ή μήνα μετά τη λήψη των χαπιών.

Λοιπές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες των χαπιών μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πονοκέφαλος

Ναυτία και έμετος

Ευαισθησία στο στήθος

Κοιλιακό άλγος

Ζάλη

Κόπωση

Υπάρχει κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητα των χαπιών ;

Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των χαπιών ΕΚ. Το σπιράλ χαλκού είναι αποτελεσματικό σε γυναίκες με οποιοδήποτε βάρος.

Μετά τη χρήση επείγουσας αντισύλληψης πώς συνεχίζω με σταθερή μέθοδο αντισύλληψης;

Για τις επόμενες 7 ημέρες χρησιμοποιείστε μια απλή μέθοδο φραγμού-προφυλακτικό.

Χρειάζομαι ιατρική παρακολούθηση μετά τη χρήση του ΕΚ;

Δεν απαιτείται κάποιου είδους φροντίδα μετά τη λήψη του ΕΚ. Θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, αν δεν είχε μια περίοδο μέσα σε μια εβδομάδα από την αναμενόμενη περίοδο σας. Κανένα από τα χάπια έχει αποδειχθεί βλαπτικό στην εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού, αν είστε ήδη έγκυος.

Λάβετε υπόψη ότι η επείγουσα αντισύλληψη δεν εμποδίζει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, και ανησυχείτε δείτε τον ιατρό σας.