Θηλασμός

Πώς ο θηλασμός θα ωφελήσει το μωρό μου;

Ο θηλασμός ωφελεί το μωρό σας με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Το μητρικό γάλα παρέχει τον ιδανικό συνδυασμό βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους που το μωρό σας χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
 • Το πρωτόγαλα που παράγει το στήθος σας, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, βοηθά το πεπτικό σύστημα του μωρού σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει.
 • Το μητρικό γάλα έχει αντισώματα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας να αντιμετωπίσει ιούς και βακτήρια.
 • Το μητρικό γάλα είναι πιο εύκολο να μεταβολιστεί.
 • Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
 • Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα, το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πολλών τα προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα μωρά.

Πώς ο θηλασμός του μωρού μου θα με ωφελήσει;

Ο θηλασμός είναι καλός για εσάς για τους ακόλουθους λόγους:

 • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ορμόνη ωκυτοκίνης απελευθερώνεται. Η ωκυτοκίνη προκαλεί την μήτρα να συσπαστεί και να επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος πιο γρήγορα.
 • Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό.
 • Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν θηλάζουν. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Θηλασμός εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

Μιλήστε με την/τον παιδίατρο και τη Μαία σας. Είναι οι πλέον αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας για να σας βοηθήσουν σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ανάπτυξης του μωρού σας.

Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Συνιστάται να θηλάζετε τα μωρά αποκλειστικά, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Το μωρό σας μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει και μετά τα πρώτα τα γενέθλιά όπως και όσο εσείς και το μωρό σας θέλετε .

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ξεκινήσει να θηλάζει;

Τα μωρά γεννιούνται με όλα τα αντανακλαστικά που πρέπει για να θηλάσουν. Ένα υγιές νεογέννητο συνήθως παίρνει θέση θηλασμού χωρίς ειδική βοήθεια μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση. Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό σας θα πρέπει να τοποθετείται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, αν είναι δυνατόν. Μια Μαία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θέση.

Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκέσει κάθε συνεδρία θηλασμού;

Αφήστε το μωρό σας στο δικό του πρόγραμμα. Πολλά νεογέννητα θηλάζουν για 10-15 λεπτά σε κάθε μαστό, αλλά μερικά μπορούν να τρέφονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα μωρό που θέλει να θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως 30 λεπτά από κάθε πλευρά, μπορεί να έχει πρόβλημα στο να πάρει αρκετό γάλα ή μπορεί να χρειάζεται το χρόνο του ή της για να τραφεί.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το μωρό μου πεινάει;

Όταν τα μωρά είναι πεινασμένα, θα κάνουν θηλαστικές κινήσεις- πιπίλισμα , ή θα βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους. Το κλάμα είναι συνήθως ένα πρόσφατο σημάδι της πείνας.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Συνιστάται να θηλάζετε τουλάχιστον 8-12 φορές σε 24 ώρες, ή περίπου κάθε 2-3 ώρες, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής.

Πώς θα ξέρω πότε το μωρό μου είναι πλήρες;

Το μωρό θα κοιμηθεί ή θα αφήσει το στήθος σας.

Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τον θηλασμό;

Είναι φυσιολογικό μικρά προβλήματα να προκύψουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, όταν ξεκινάτε το θηλασμό. Εάν κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα επιμένουν, καλέστε τον ιατρό σας ή να ζητήσετε να δείτε κάποιον ειδικό στη γαλουχία:

 • Πόνος στη θηλή ή κάποια δυσφορία είναι φυσιολογική κατά την έναρξη του θηλασμού. Πόνος που συνεχίζει πέρα ​​από την πρώτη εβδομάδα ή δεν υποχωρεί συνήθως δεν είναι φυσιολογικός. Πόνος στη θηλή μπορεί να προκληθεί από το μωρό, όταν δε θρέφεται αρκετά. Βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι ανοιχτό και έχει όσο μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω στο στόμα όσο το δυνατόν. Εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα του μητρικού γάλακτος στη θηλή μπορεί να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις θηλασμού για να αποφεύγετε τις πληγωμένες περιοχές.
 • Τάση- Πρήξιμο Μαστών : Όταν το στήθος σας είναι γεμάτο γάλα, μπορεί να το αισθάνεστε   πλήρες, σκληρό, και τρυφερό. Μόλις το σώμα σας υπολογίζει ακριβώς πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας, το πρόβλημα υποχωρεί σε μια εβδομάδα περίπου . Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, θηλάζετε πιο συχνά για να στραγγίξει το στήθος σας. Αντί θηλασμού, μπορείτε να τρίψετε απαλά το στήθος σας ή να βγάλετε λίγο γάλα με το χέρι σας ή με αντλία για να μαλακώσει. Μεταξύ ταΐσματος , ζεστές κομπρέσες ή ένα ζεστό ντους μπορούν να βοηθήσουν. Αν δεν αδειάσουν οι γαλακτοφόροι αγωγοί φράζουν με αχρησιμοποίητο γάλα και δημιουργείται ένας σκληρό κόμπος σε αυτό το στήθος. Για να καθαρίσετε την απόφραξη και να μπορεί το γάλα να ρέει ξανά, δοκιμάστε να θηλάζετε πιο συχνά στο στήθος που έχει μπλοκαριστεί. Εφαρμόστε θερμότητα με ένα ζεστό ντους, θερμοφόρα, ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό.
 • Μαστίτιδα: Εάν ένας αποκλεισμένος αγωγός δεν αποστραγγίζεται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του μαστού που ονομάζεται μαστίτιδα. Η μαστίτιδα μπορεί να προκαλέσει γριππώδη συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνο και κόπωση. Το στήθος σας θα είναι πρησμένο και επώδυνο και μπορεί να είναι πολύ ζεστό στην αφή. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον ιατρό σας. Μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία της λοίμωξης. Μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε να θηλάζετε ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Τι μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω ότι θα παρέχω την καλύτερη διατροφή για το μωρό μου και τον εαυτό μου;

Μιλήστε με την/τον παιδίατρο και τη Μαία σας. Είναι οι πλέον αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας για να σας βοηθήσουν σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ανάπτυξης του μωρού σας.

Οι παρακάτω απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους διατροφικούς στόχους που χρειάζονται για τον θηλασμό:

 • Πίνετε άφθονα υγρά και πίνετε ακόμα περισσότερο, αν τα ούρα σας έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα. Είναι μια καλή ιδέα να πιείτε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που θηλάσετε.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στο μωρό σας. Συνήθεις ύποπτοι είναι το λάχανο, και τα πικάντικα τρόφιμα.
 • Πίνοντας καφεΐνη σε μέτριες ποσότητες δεν επηρεάζει το μωρό σας. Μια μέτρια ποσότητα της καφεΐνης είναι περίπου 200 mg την ημέρα.
 • Αν θέλετε να πιείτε οινοπνευματώδες ποτό, περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες για να θηλάσετε.
 • Πάντα να ελέγχετε με τον ιατρό ή την/τον παιδίατρό σας πριν πάρετε φάρμακα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και τη χρήση παράνομων ουσιών. Και τα δύο μπορούν να βλάψουν το μωρό σας. Η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (όπως η κωδεΐνη, ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια) για λόγους μη ιατρικής φύσεως, επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής.

Ποιες είναι μερικές μέθοδοι αντισύλληψης που μπορώ να χρησιμοποιήσω όταν θηλάζω;

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη λήψη προγεστερόνης αμέσως μετά τον τοκετό, ενώ είστε ακόμα στο νοσοκομείο. Αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα θηλασμού. Το οιστρογόνο μπορεί να μειώσει την παροχή του γάλακτος. Μόλις εγκατασταθεί ο θηλασμός , μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι που περιέχουν οιστρογόνα.

 

 

Leave a Comment