Κατάψυξη ωαρίων

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ-ΠΑΓΩΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Η ιδανική ηλικία για τεκνοποίηση είναι μεταξύ των 20 και των 35 ετών, για μαιευτική, καθώς και για λόγους αναπαραγωγικής υγείας.

Κοινωνικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό γυναικών να αναβάλουν τις προσπάθειες για τεκνοποίηση μέχρι και μετά τα 30 έτη τους.

Οι περισσότερες θα είναι σε θέση να συλλάβουν με φυσικό τρόπο και να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί, αν συλλάβουν μέχρι τα 35 έτη.

Το ποσοστό των γυναικών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, αποβολή ή εμβρυικές χρωμοσωμικές ή γενετικές ανωμαλίες, αυξάνεται γρήγορα, στα μετέπειτα έτη, έτσι ώστε μόνο δύο στις πέντε, από όσες επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί σε ηλικία 40 ετών, θα είναι σε θέση να το πράξουν.


Η καλύτερη συμβουλή για γυναίκες που αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια οικογένεια είναι να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγική διαδικασία τους μέχρι την ηλικία των 35. Ωστόσο, αυτή η φιλοδοξία μπορεί να μην ταιριάζει με τις συνθήκες της ζωής τους.

Είναι γνωστό πως η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, και αυτό οφείλεται στη γήρανση των ωοθηκών και των ωαρίων. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι παράγουν σπερματοζωάρια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, οι γυναίκες γεννιούνται ήδη με όλα τους τα ωάρια: έχουν περίπου 2.000.000 ανώριμα ωάρια στη γέννηση, όταν φτάσουν στην εφηβεία μένουν περίπου 300.000 και κάθε μήνα χάνονται αρκετές χιλιάδες. Στα 30 μας έτη το 90% των ωαρίων έχει ήδη φύγει, και μόνο το 3% παραμένει στα 40.

Σε αντίθεση με τα ωάρια, η μήτρα δεν επηρεάζεται από τη γήρανση και μπορεί υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη, ακόμα και στα 50 έτη. Αυτό ισχύει και για γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Ωοθηκικό απόθεμα και η σημασία του όσων αφορά την ωοθηκική γήρανση.


Ο όρος ωοθηκικό απόθεμα περιγράφει την ποσότητα των ωαρίων που απομένουν στις ωοθήκες μιας γυναίκας σε ένα ορισμένο χρονικό σημείο. Αυτό θα μειωθεί με τη γήρανση μέχρι την εμμηνόπαυση, όταν ωορρηξία παύει.

FSH ορού, antimüllerian ορμόνη (ΑΜΗ) και μετρήσεις ινχιμπίνης


Η μέτρηση της συγκέντρωσης της FSH στον ορό του αίματος στην πρώιμη θυλακιώδη φάση του κύκλου ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της αξιολόγησης των ωοθηκών αποθεματικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τρεις δεκαετίες.

Ως εκ τούτου, οι υψηλές συγκεντρώσεις της FSH αντανακλούν χαμηλό αποθεματικό ωοθηκών.

Η μέτρηση της ΑΜΗ έχει κερδίσει γρήγορα αποδοχή στην εξωσωματική γονιμοποίηση και φαίνεται πιθανό να αντικαταστήσει την FSH ως τον προτιμώμενο βιοχημική προγνωστικό δείκτη της ανταπόκρισης των ωοθηκών.

Τα επίπεδα ΑΜΗ είναι αρκετά σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου.


Καταμέτρηση ωοθυλακίων (AFC)


Το αποθεματικό των ωοθηκών μπορεί να εκτιμηθεί με τη χρήση διακολπικού υπερηχογράφηματος για να μετρήσει τα μικρά ωοθυλάκια 2-10 mm σε διάμετρο. Η AFC συσχετίζεται με την απόδοση των ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση και με τους διάφορους βιοχημικούς δείκτες.


Αποθήκευση Ωαρίων


Η κατάψυξη ωαρίων, ή κρυοσυντήρηση ωαρίων, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχει συζητηθεί εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες. Στην Ευρώπη έχουν ήδη γεννηθεί αρκετά παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία μάλιστα έχει και παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση μη κατεψυγμένων (φρέσκων) ωαρίων. Αυτή η τεχνική θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως στο μέλλον εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε μία γυναίκα.

Καταρχήν, με τη μέθοδο αυτή, μία γυναίκα μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της σε περίπτωση που χρειάζεται ιατρική θεραπεία που την επηρεάζει (όπως χημειοθεραπεία για καρκίνο). Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καθυστερήσουν τη μητρότητα διατηρώντας παράλληλα το γενετικό υλικό των δικών της ωαρίων.

Καταψύχοντας τα ωάρια κατά τη διάρκεια της γονιμότερης περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας μας δίνει καλύτερες πιθανότητες για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Συνεπώς, αν παίρνουμε τα ωάρια μιας γυναίκας και τα παγώνουμε, η ποιότητα των ωαρίων θα παραμείνει αμετάβλητη στον χρόνο: ας πούμε ότι παγώνεις τα ωάριά σου όταν είσαι 30 ετών, και τα χρησιμοποιείς στα 40 σου, τα ωάρια θα εξακολουθήσουν να είναι 30 χρονών!

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κατάψυξη ωαρίων

 • Για τη διατήρηση της γονιμότητας των γυναικών μέχρι την εύρεση του κατάλληλου για αυτές συντρόφου, είτε ζευγαριών που αναβάλλουν την τεκνοποίηση για εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους κοινωνικούς λόγους.

 • Πριν την θεραπεία για τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη των ωαρίων. Ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της γονιμότητας είναι η κατάψυξη των ωαρίων πριν τη θεραπεία.

 • Άλλοι ιατρικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των ωοθηκών.

 • Για ηθικούς λόγους σε έναν κύκλο εξωσωματικής, όταν η κατάψυξη εμβρύων είναι ενάντια στις επιθυμίες του ζευγαριού.

 • Για να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες με χαμηλό αποθεματικό ωαρίων. Γίνεται η γονιμοποίηση όλων των ωαρίων μετά από αρκετούς κύκλους διέγερσης των ωοθηκών.

 • Γυναίκες με υψηλό κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης:

 • Ορισμένα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Πώς γίνεται η κατάψυξη των ωαρίων

Για να γίνει η κατάψυξη ωαρίων, η γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε μια ορμονική θεραπεία, με στόχο να διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν πολλαπλά ωάρια. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα γι’ αυτό – τα λεγόμενα βραχύ και μακρύ πρωτόκολλα – ανάλογα με την ωοθηκική λειτουργία και το πόσο επείγουσα είναι η διαδικασία (π.χ. όταν η κατάψυξη ωαρίων γίνεται πριν από τη θεραπεία του καρκίνου).

Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, αναρροφούνται με μια βελόνα διαμέσου του κόλπου, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η διαδικασία γίνεται συνήθως κάτω από ήπια αναισθησία (“μέθη”). Τα αυγά καταψύχονται αμέσως, στα περισσότερα κέντρα με τη μέθοδο της υαλοποίησης.

Μόλις η γυναίκα αποφασίσει να προσπαθήσει να μείνει έγκυος – αυτό μπορεί να είναι μήνες ή χρόνια αργότερα – τα ωάρια αποψύχονται, εγχέονται με ένα σπερματοζωάριο και αφήνονται σε έναν επωαστήρα να γονιμοποιηθούν. Μετά από δύο έως πέντε ημέρες, τα προκύπτοντα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα με ένα λεπτό καθετήρα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιες γυναίκες που έχουν λίγα ωάρια μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολλούς κύκλους διέγερσης, προκειμένου να έχουν έναν καλό αριθμό κατεψυγμένων ωαρίων (ο ιδανικός αριθμός είναι περίπου 20 – 30).

Διάρκεια Ζωής Κατεψυγμένων Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια σχετικά πρόσφατη διαδικασία, αλλά η πρακτική της κατάψυξης εμβρύων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, και έχουν επιτευχθεί εγκυμοσύνες με έμβρυα που ήταν κατεψυγμένα για περισσότερο από 20 χρόνια. Γι’ αυτό αναμένουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο θα ισχύει και για τα κατεψυγμένα ωάρια.

Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τα κατεψυγμένα ωάρια, θεωρητικώς μπορεί να αποψυχθούν, να γονιμοποιηθούν και να εμφυτευθούν οποτεδήποτε στη ζωή της γυναίκας.

Ωστόσο οι προσπάθειες για απόκτηση παιδιού πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα 50 έτη, διότι αυτή είναι η μέγιστη ηλικία για εμβρυομεταφορά που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Πιθανότητες απόκτησης παιδιού μετά την απόψυξη των ωαρίων

Σύμφωνα με μελέτες της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), ένα και μόνο κατεψυγμένο ωάριο έχει 2% έως 12% πιθανότητες να οδηγήσει στη γέννηση ενός ζωντανού βρέφους, αναλόγως με διάφορους παράγοντες (τη μέθοδο κατάψυξης που εφαρμόζεται, την ηλικία της γυναίκας, την ποιότητα του σπέρματος κ.λπ.).

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility» έδειξε ότι μια 30χρονη γυναίκα, που θα καταψύξει 2 έως 6 ωάρια, έχει 24% πιθανότητες να αποκτήσει μωρό, όταν η κατάψυξη έχει γίνει με την προηγμένη μέθοδο της υαλοποίησης.

Με την ίδια μέθοδο, όμως, μία 40χρονη γυναίκα έχει 5-13% πιθανότητες να αποκτήσει μωρό με την κατάψυξη του ιδίου αριθμού ωαρίων.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ηλικιών υποδηλώνει και πόσο γρήγορα φθίνει η γονιμότητα της γυναίκας. Αυτός είναι και ο λόγος που καταψύχουμε κατά μέσον όρο 10 ωάρια, ενώ σε κάθε κύκλο γονιμοποιούνται τρία ή το πολύ τέσσερα από αυτά, από τα οποία συνήθως προκύπτουν το πολύ δύο έμβρυα που εμφυτεύονται στη γυναίκα.

Με τη διαδικασία αυτή υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης φθάνουν ή υπερβαίνουν το 50%.

Πόσα ωάρια θα πρέπει να καταψύξω ώστε να έχω πιθανότητες να πετύχω εγκυμοσύνη στο μέλλον;


Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την απόψυξη μπορεί να καταστραφεί το 40% των κατεψυγμένων ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταψύξετε 10, από αυτά τα έξι αναμένεται να είναι αξιοποιήσιμα μετά την απόψυξη. Από αυτά, τα 4 με 5 θα καταφέρουν να γονιμοποιηθούν και να εξελιχθούν σε έμβρυα. Γενικά, συνιστάται η συλλογή δέκα ωραίων για κάθε προσπάθεια εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να καταψύξεις τα ωάριά σου;


Από βιολογική άποψη, η απάντηση είναι απλή: όσο νεότερη, τόσο καλύτερα. Και αυτό για τον εξής λόγο: μια γυναίκα στα 20 της αναμένεται να έχει 15 με 25 ωάρια για κατάψυξη. Δεδομένου ότι τα ωάρια είναι καλής ποιότητας, θα χρειαστούν περίπου 4-5 ωάρια για να αποκτήσει ένα μωρό (μερικά δε θα επιβιώσουν τη διαδικασία της απόψυξης, άλλα δε θα γονιμοποιηθούν και άλλα θα παράγουν ανώμαλα έμβρυα). Μια γυναίκα 40 ετών, όμως, θα έχει στην καλύτερη των περιπτώσεων 8-10 ωάρια, ενώ μπορεί να χρειαστούν 25 ωάρια για να προκύψει μια εγκυμοσύνη, επειδή τα ωάρια είναι κατώτερης ποιότητας.

 Ποιο είναι το ανώτερο όριο ηλικίας για να παγώσω τα ωάριά μου;

Σε πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ανώτατο όριο είναι τα 43 έτη, γιατί σε αυτή την ηλικία τα ποσοστά εγκυμοσύνης μειώνονται δραματικά. Και πάλι, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με την ωοθηκική λειτουργία κάθε γυναίκας.

Ποιο είναι το ανώτερο όριο ηλικίας για να χρησιμοποιήσω των παγωμένα ωάρια;

Όπως αναφέρθηκε πριν, η μήτρα “δεν γερνάει”. Υπάρχουν αναφορές για γυναίκες που έχουν γεννήσει ένα παιδί – με δωρεά ωαρίων από νεότερη γυναίκα – στα 60 τους. Η ASRM δε συμβουλεύει την εμβρυομεταφορά σε γυναίκες άνω των 55 ετών, επειδή πάνω από αυτή την ηλικία υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο. Πολλά κέντρα στο εξωτερικό θέτουν ως όριο τα 50 έτη.  φρέσκα ή με κατεψυγμένα ωάρια είναι 50 ετών.

 Πόσο αποτελεσματική είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Από όλα τα κατεψυγμένα ωάρια, περίπου το 90-95% θα επιβιώσει τη διαδικασία της απόψυξης. Όταν αυτά τα ωάρια γονιμοποιούνται, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με εκείνα της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια: 36-65% ποσοστό εγκυμοσύνης, ανάλογα με διάφορες μελέτες. Όπως και με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας τη στιγμή της κατάψυξης: όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και εντυπωσιακά, δείχνουν ότι η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι μια εγγύηση 100% επιτυχίας

 Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια .

 Συμπεράσματα…

 • Η ηλικία της γυναίκας είναι ανασταλτικός παράγοντας γονιμότητας. Συνεπώς, όσο η ηλικίας της γυναίκας αυξάνεται, τόσο η γονιμότητα μειώνεται.

 • Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι εγγύηση για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Όσο καθυστερεί η τεκνοποίηση, τόσο μειώνεται η πιθανότητα απόκτησης ενός παιδιού.

 • Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως το «σχέδιο Β»: ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που συνθήκες το απαιτούν.

 • Προτού αποφασίσεις να παγώσεις τα ωάριά σου, θα πρέπει να συζητήσεις εκτενώς τη διαδικασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, προκειμένου να μάθεις τους κινδύνους και τις πιθανότητες επιτυχίας στη συγκεκριμένη περίπτωσή σου.

33 Comments

 1. Hi there, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you. Lanette Pancho Elwin

 2. There is certainly a great deal to find out about this subject. I love all of the points you have made. Eadith Shannon Verla

 3. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 4. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 5. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks Phebe Jareb Bardo

 6. Porn Movie,watch porn, watch sex, juvenile porn, virgin porn, watch me,
  watch general sex,free porn tube, ass fuck, cunt dick,
  anal porn ,
  oral porno, google sex, fuck google , google porn , Facebook porn , Twitter porn , youtube porn , Mynet porn

 7. Porn Movie,watch porn, watch sex, juvenile porn, virgin porn, watch me,
  watch general sex,free porn tube, ass fuck,
  cunt dick, anal porn ,
  oral porno, google sex, fuck google , google porn , Facebook porn , Twitter porn , youtube porn , Mynet porn

 8. Kayısısı ile ünlü Malatya ilimizin eşsiz Malatya
  kayısısını en taze ve uygun fiyatlar ile http://www.corumkuruyemis.com üzerinden satın alabilirsiniz.
  Sizler için sağlık açısından çok faydalı
  olan diğer kuru meyve çeşitlerimize yine sitemiz üzerinden ulaşabilir ve Türkiye’nin dört bir yanında kargo ile teslim alabilirsiniz.
  Afiyet olsun

 9. Thanks to our Doega website, you can enjoy the happiness you want without getting tired.

  Actually, I wouldn’t have guessed that I would say this before, but I think this site is great.
  Actually, I didn’t think this site would be this great, but that was the result.

  I wish you guys also visit this website (doega.com) and enjoy yourself.
  Make sure you will never get bored with this website. Why?
  Because this website has been specially prepared for
  you.

  Our other business partner works for you for hours every
  day. If you want to see our efforts, be happy or
  congratulate us, log in to our website of doega.
  If you want to access more information and watch
  free videos, come here. Our Doega website will be enough for both you and us.
  You have no doubts about that, my friends.

  If you want to have a really happy time, don’t worry. You ask
  why? Because your old friend doega is with you.
  Marsha May 2021 We will offer you the greatest and highest quality happiness.

  You can watch the marsha may 2021 video for free on our Doega website.
  How Does? Log in to our website for free and start watching
  the videos. The videos on our website are completely ad-free and specially prepared for you.
  If you really want to achieve something, this job is for you.
  What we mean by work is to watch free videos, my friends.
  One day while surfing the internet, I came across a website
  and saw that it contains very funny videos. Actually, I didn’t laugh at first, but as time passed, I started
  to laugh more. I didn’t know why I was laughing, but the
  current video sounded pretty funny to me. You can experience this experience on our website, it is not
  a difficult thing, my friends.

 10. Eryaman Diş Plikliniği ön görüsü, sağlıklı bir ağız ve diş yapısı ile güzel bir gülüş için çocuğun doğumunu takiben ilk 1 yıl
  içerisinde başlatılmalıdır. Aynı zamanda bu süreç, çocuklarımızın diş
  hekimine alışmasını sağlarken; ileride yaşanması muhtemel korkuların da önüne geçecektir.

  Bazen, çocukların dişleri ile ilgili sorunlar çok erken yaşlarda başlayabilir.
  Çocuğun beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlıkları hakkında bilgi
  edinmek, pedodonti sorunlarının daha başlamadan önlenmesini sağlayabilir.

  Çocuğu diş hekimine götürmeden önce prosedür hakkında
  bilgi almak en iyi seçenektir. Çok büyük çürükler oluşmadan ve şiddetli ağrılar yaşanmadan bir
  diş hekimine başvurmak, tedavinin hem çocuk hem de diş hekimi için çok daha sorunsuz geçmesini sağlayacaktır.

 11. Eryaman Diş kliniğimizi arayarak çeşitli sorunlarınızı bildirebilir ve nasıl bir yöntem izleneceğine dair detaylı bilgileri alabilirsiniz.
  Eryaman başta olmak üzere çeşitli semtlerden ve ilçelerden bizlere ulaşan vatandaşlarımızın memnuniyetine
  odaklı olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kaliteli ve hijyenik hizmet anlayışıyla adım atmakta olup, bireylerin daha sağlıklı diş yapılarına sahip olmaları için gerekli yöntemleri uygulamaktayız.

  Gülümsemenin önemini vurgulayan çalışmalarımızda yer alan uzman kadromuz sayesinde çeşitli diş problemlerinizin çözüme kavuşacağını görebilirsiniz.
  Teknolojik açıdan donanımlı olan kliniğimizde çeşitli alanlarda hizmetleri sunmaktayız.
  Kaliteden, misyon ve vizyonundan, tecrübelerinden ve uygun fiyat politikasından ödün vermeyen adreslerimizle yapacağınız
  görüşmeler sayesinde yüzünüz gülecektir. RW

 12. Rota Etiket Sektöründe Kaliteyi Ve Güveni Bir Arada Tutarak, Kaliteyi Teknolojiye Uygun Alt Yapı İle Destekleyerek, Kaliteli Ürünü En Uygun Fiyatlı Ve Zamanında Teslimat İle Etiket Sektöründe Müşterilerimizin Hizmetindeyiz.

 13. Rota Etiket Sektöründe Kaliteyi Ve Güveni
  Bir Arada Tutarak, Kaliteyi Teknolojiye Uygun Alt Yapı İle Destekleyerek, Kaliteli Ürünü En Uygun Fiyatlı Ve Zamanında Teslimat İle
  Etiket Sektöründe Müşterilerimizin Hizmetindeyiz.s

 14. Cami Halısı Da Görselliğin Önemi

  Akrilik Cami Halısı seçileceği vakitte dikkat edilmesi
  gereken bir diğer husus da görselliktir. Caminin desenleri, üzerinde
  ki işçilik, içerisine konulan avize, duvarlara yazılan yazıların rengi gibi
  daha birçok ayrıntı da göz önünde bulundurulduğu vakitte cami halısı bunlara uygun desen ve renkte
  ayarlanır. Bu da caminin görselliğini daha güzel kılacaktır.
  Zira camiler her zaman ibadet maksadıyla uğranan yerler olmayıp bazen turistleri tarafından ziyaret amaçlı da gezilebilir.
  Hal böyle olunca caminin şaşası ve içindeki
  eşyaların kalitesi göze hitap etmelidir. Bu ona verilen değeri de ifade edeceği için gönüllerde iz bırakacaktır.

  Cami Halısındaki Ayrıntılar

  Göbekli Cami Halısı seçerken kalitesi,
  dokunan ipi, rengi, deseni hesaba katıldığı gibi aynı zamanda herkesin namaz kılacağı özel bölmelerinde
  ayrı olması daha kullanışlı olmasını sağlar. Zira camilerde sürekli seccade kullanılmadığı ve halılar seccade olarak kullanıldığı için bu
  ayrıntı önem arz eder. Aynı zamanda cami halısı seçerken fiyat araştırması yapmak da
  uygun olur. Cami halısı fiyatları her ne kadar halının cinsine ve kalitesine göre değişse de satılan yere göre farklılık arz edeceği
  için araştırma yaptıktan sonra en uygun fiyat veren mağazayı tercih etmek
  sizin yararınıza olacaktır.

 15. Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness on your post is just cool and i can think you’re knowledgeable in this subject.

  Well together with your permission let me to clutch your RSS
  feed to stay updated with impending post. Thanks a million and please keep up
  the rewarding work.

 16. Canlı bahis ve canlı casino platformları günümüzde tüm
  dünyada yaygın olarak tercih edilmektedir.Bu tarz sitelerin en çok tercih
  edilmesinin sebebi altyapılarda yaptıkları geliştirmeler ve
  sağladıkları güven olarak bilinmektedir.Marsbahis de bu siteler arasında yer almaktadır.Yeterince güvenilirdir ve iyi bonuslar vermektedir.

  Hangibet sayesinde marsbahiste oyun oynamak isteyen oyuncular marsbahis giriş
  yazıp bu güvenilir siteye hızlı bir şekilde ulaşabilir.

  Lisansları ve oyun sağlayacıları güvenilir olan marsbahis giriş zengin bonus ve promosyanları sayesinde çok tercih edilen bir
  bürodur.
  Marsbahis giriş sayfasında pek çok fake/dolandırıcı site bulunmaktadır bu fake/dolandırıcı sitelerde
  mağduriyet yaşamamak için marsbahis giriş için hangibet üzerinden giriş yapmanızı öneririz.

  Marsbahis giriş hangibet için özel bonuslar sunar hangibet üzerinden giriş yaptığınızda size
  özel bonuslar veren marsbahis giriş kaybettiğiniz zaman size özel %10 nakit geri ödemede yapar.

  2 Hand Casino Holdem, Sıde Bet City, Bakara, Poker, Blackjack, Lightıng Dice, Rulet, Baccarat, Üç Kart Poker, Sic
  Bo, Dragon Tiger vb. birçok farklı live casino seçeneği sunan marsbahis giriş
  oyun oynamak için güvenilir bir bahis sitesi, kaliteli, kesintisiz hizmet, 7-24 müşteri
  hizmetleri ve canlı destek hizmeti sunar.
  Bu yönüyle her zaman için en güvenli ve cazip bahis siteleri marsbahis giriş ve
  jupwin giriş olmuştur.
  Bu sitelere giriş yapıp oyun oynamak için hangibeti tercih etmeniz önerilir.

 17. Clubhouse davetiye arıyorsanız clubhouse davetiye
  hakkında bilgi almak için hemen tıklayın ve clubhouse davetiye hakkında bilgi alın. Clubhouse davetiye sizler için şu anda sayfamızda yer alıyor.
  Tıkla ve clubhouse davetiye satın al!

 18. İnstagram hesabınız için takipçi, beğeni, video izlenme gibi aşırı vazifesi en müsait
  fiyatlar ile satın alabilirsiniz.
  |
  Instagram takipçi satın almanın hesabınıza tek fazla önemli katkısı bulunmaktadır.
  Instagram Türk gerçek takipçi satın al fırsatı ile
  şu avantajları elde edebilmeniz mümkün;
  *Takipçi satın aldıktan sonradan hesabınız daha aktif bir duruma gelecektir.

  *Kalcı tek Instagram takipçi kitlesi oluşturma olanağı elde edebilirsiniz.

  *Yükselen takipçi sayınızla beraber keşfet bölümünde
  çıkma olasılığınız da artmaktadır.
  |
  Satın aldığınız takipçiler gerçek kullanıcılardan oluştuğu
  için gönderilerinize beğenip yorum yapabilirler.
  *Tüm bu fırsatlardan yararlanmak için siz de gönül rahatlığı ile Instagram Türk gerçek takipçi satın kırmızı hizmetlerimizden yararlanabilir ve maharetli sonuçlar
  elde edebilirsiniz. http://lorenzolyphz.uzblog.net/takip-i-sat-n-al-zerinde-buzz-s-ylenti-12749391

 19. This footage is a about lean belly 3x reviews
  I am happy to see that you reached this footage where I talk about lean belly
  3x reviews 2021
  I will also cover topics on:
  Beyond 40 lean belly 3x reviews consumer reports reviews
  beyond 40 lean belly 3x reviews consumer reports 2020
  flat belly 3x honest review
  You can also check our my site at flat belly 3x honest review

Leave a Comment