Λήψη Τροφοβλάστης

Είναι μια εξέταση που γίνεται στις 11-15 εβδομάδες.

H Λήψη τροφοβλάστης περιλαμβάνει  την εξέταση των χοριακών λαχνών (ιστού του πλακούντα). Το μωρό και ο πλακούντας προέρχονται από την ίδια σειρά κυττάρων και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται στα κύτταρα του πλακούντα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Πώς γίνεται η Λήψη τροφοβλάστης ;

Δίδεται τοπικό αναισθητικό. Μια λεπτή βελόνη στη συνέχεια διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας και λαμβάνεται ένα δείγμα λαχνών. Η βελόνα παρατηρείται προσεκτικά υπερηχογραφικά. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ελέγχουμε ότι ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός είναι φυσιολογικός.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη Λήψη τροφοβλάστης;

Τις πρώτες 2-3 ημέρες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια κοιλιακή δυσφορία, όπως ο πόνος της περιόδου ή μια μικρή κολπική αιμορραγία. Αυτά είναι σχετικώς συχνά συμτώματα και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εγκυμοσύνη συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Σε περίπτωση που θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει, μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη. Αν αισθανθείτε πολύ πόνο, έχετε μεγάλη αιμορραγία ή αν έχετε αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία, παρακαλώ ζητήστε ιατρική συμβουλή.

 

Πότε μπορώ να περιμένω  τα αποτελέσματα;
Τα πρώτα αποτελέσματα (PCR- 99%) για το σύνδρομο Down και άλλες μεγάλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2 ημέρες. Τα τελικά αποτελέσματα (καλλιέργεια) για τις σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, εμείς θα σας καλέσουμε για να σας ενημερώσουμε.

Μπορεί η διαδικασία να πρέπει να επαναληφθεί;
Σε περίπου 1% των περιπτώσεων, η επεμβατική πράξη θα πρέπει να επαναληφθεί επειδή τα αποτελέσματα είναι ασαφή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Λήψη τροφοβλάστης;
Ο κίνδυνος αποβολής εξαιτίας λήψης τροφοβλάστης είναι περίπου 1% και είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο από αμνιοπαρακέντηση στις 16 εβδομάδες. Εάν επρόκειτο να αποβάλλετε λόγω της επέμβασης, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η Λήψη τροφοβλάστης εκτελείται πριν από 10 εβδομάδες υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ανωμαλίας στα δάχτυλα του μωρού και / ή στα δάχτυλα των ποδιών. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός δεν μπορούμε να κάνουμε Λήψη τροφοβλάστης πριν από τις 11 εβδομάδες.

 

Leave a Comment