Υστερεκτομή

Τι είναι η υστερεκτομή;

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας. Είναι ένα πολύ κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Αφαίρεση της μήτρα σας σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να μείνει έγκυος.

Γιατί γίνεται υστερεκτομή;

Υστερεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας των γυναικών. Ορισμένες από αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Τα ινομυώματα (αυτή είναι η πιο κοινή αιτία για υστερεκτομή)
 • Ενδομητρίωση
 • Προβλήματα στήριξης (όπως πρόπτωση της μήτρας)
 • Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας
 • Χρόνιο πυελικό άλγος
 • Γυναικολογικός καρκίνος

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις της υστερεκτομής ;

Μερικές γυναίκες περιμένουν να έχουν μια υστερεκτομή μέχρι αφού έχουν ολοκληρώσει τις οικογένειές τους. Ειδικά φάρμακα και άλλου είδους πρακτικές χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές της υστερεκτομής πάντοτε εξατομηκευμένα. Εάν επιλέξετε μια άλλη επιλογή εκτός από υστερεκτομή, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη παρακολούθηση και θεραπεία αργότερα.

Ποιες δομές απομακρύνονται κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής;

Υπάρχουν διάφορα είδη υστερεκτομής:

 • Ολική υστερεκτομή: Ολόκληρη η μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας.
 • Υφολική υστερεκτομή: Το ανώτερο τμήμα της μήτρας αφαιρείται, αλλά ο τράχηλος αφήνεται στη θέση του. Αυτό το είδος της υστερεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο λαπαροσκοπικά ή κοιλιακά.
 • Ριζική υστερεκτομή: Αυτή είναι μια ολική υστερεκτομή, που περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση των δομών γύρω από τη μήτρα. Μπορεί να συστηθεί εάν διαγνωσθεί ή υπάρχει υπόνοια καρκίνου.

Ποια άλλα όργανα εκτός του τραχήλου και της μήτρας μπορεί να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ολική υστερεκτομή;

Η μία ή και οι δύο ωοθήκες σας και σάλπιγγες μπορεί να αφαιρεθούν, εάν διαγνωστεί ανωμαλία (για παράδειγμα, πλήττονται από ενδομητρίωση). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σαλπιγγοωοθηκεκτομή. Σαλπιγγεκτομή συμβαίνει αν αφαιρεθούν μόνο οι σάλπιγγες και ωοθηκεκτομή αν απλώς αφαιρεθούν οι ωοθήκες. Ο χειρουργός σας μπορεί να μην ξέρει αν οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την ώρα του χειρουργείου. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών ή καρκίνο του μαστού μπορούν να επιλέξουν να αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες, ακόμα και αν αυτά τα όργανα είναι υγιή, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ονομάζεται μια εκλεκτική αφαίρεση.

Τι θα συμβεί αν οι ωοθήκες μου αφαιρεθούν πριν την εμμηνόπαυση;

Θα αντιμετωπίσετε άμεσα τα σημάδια και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορεί, επίσης, να αποκτήσετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορμονική θεραπεία μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Ορμονική θεραπεία μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι εκτέλεσης μιας υστερεκτομής;

Η υστερεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: μέσω του κόλπου, διαμέσου της κοιλιάς, ή με λαπαροσκόπηση. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τις ενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης και από άλλους παράγοντες. Μερικές φορές, η απόφαση λαμβάνεται μετά την έναρξη της επέμβασης οπότε και ο χειρουργός είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση.

Πώς γίνεται μια κολπική υστερεκτομή;

Σε μια κολπική υστερεκτομή, η μήτρα απομακρύνεται διαμέσου του κόλπου. Δεν υπάρχει κοιλιακή τομή. Δεν είναι όλες οι γυναίκες είναι σε θέση να έχουν μια κολπική υστερεκτομή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις ή που έχουν μια πολύ μεγάλη μήτρα μπορεί να μην είναι σε θέση να υποβληθούν σε αυτό το είδος της εγχείρησης.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κολπικής υστερεκτομής;

Κολπική υστερεκτομή, γενικά, προκαλεί λιγότερες επιπλοκές από ό, τι η κοιλιακή ή η λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Ο χρόνος επούλωσης μπορεί να είναι μικρότερος από ό, τι με εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, με την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα. Συνιστάται ως η πρώτη επιλογή για υστερεκτομή όταν αυτό είναι δυνατόν.

Πώς γίνεται μια κοιλιακή υστερεκτομή;

Σε μια κοιλιακή υστερεκτομή, η μήτρα απομακρύνεται μέσω μιας τομής στην κάτω κοιλιακή χώρα. Το άνοιγμα στην κοιλιά σας δίνει στον χειρουργό μια σαφή εικόνα των πυελικών οργάνων σας.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κοιλιακής υστερεκτομής;

Κοιλιακή υστερεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμη και αν υπάρχουν συμφύσεις ή αν η μήτρα είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, κοιλιακή υστερεκτομή σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η μόλυνση του τραύματος, αιμορραγία, θρόμβωση, βλάβη των ιστών, από ότι η κολπική ή η λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Απαιτεί γενικά μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης από τις υπόλοιπες μεθόδους.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Η Λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί μόνο μερικές μικρές τομές στην κοιλιά σας. Ένα λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας από αυτές τις τομές επιτρέποντας στον χειρουργό να δει τα όργανα της πυέλου. Άλλα χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για να εκτελεστεί η επέμβαση μέσω χωριστών μικρών τομών. Η μήτρα σας μπορεί να αφαιρεθεί σε μικρά κομμάτια μέσα από τις τομές, μέσα από μια μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά σας, ή μέσω του κόλπου σας (που ονομάζεται λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή).

Ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική υστερεκτομή εκτελείται με τη βοήθεια ενός ρομποτικού μηχανήματος το οποίο ελέγχεται από τον χειρουργό. Σε γενικές γραμμές, δεν έχει αποδειχθεί ότι με τη βοήθεια ρομπότ τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε χωρίς ρομποτική βοήθεια.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής;

Σε σύγκριση με την κοιλιακή υστερεκτομή, η λαπαροσκοπική έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, και απαιτεί συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητές σας νωρίτερα. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι . Μπορεί όμως να πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με την κοιλιακή ή την κολπική χειρουργική επέμβαση, ειδικά αν αυτό γίνεται με ένα ρομπότ.

Είναι ασφαλής η υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή είναι μια από τις ασφαλέστερες χειρουργικές διαδικασίες. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν:

 • Πυρετός και μόλυνση
 • Βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση
 • Τραυματισμός του ουροποιητικού συστήματος ή κοντινών οργάνων
 • Θρόμβοι αίματος στο πόδι που μπορεί να κινηθούν προς τους πνεύμονες
 • Αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την αναισθησία
 • Θάνατος

Έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών;

Όχι, μερικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τους άλλους. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, που μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο που σχετίζεται με την αναισθησία.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά την υστερεκτομή;

Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Η διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο θα εξαρτηθεί από το είδος της υστερεκτομής και το πώς έγινε. Θα κληθείτε να περπατήσετε  το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση σας. Το περπάτημα θα βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στα πόδια σας. Μπορείτε επίσης να λάβετε ιατρική ή άλλη αγωγή για να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την υστερεκτομή;

Μπορείτε να έχετε κάποιο πόνο για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου. Θα έχετε μικρή οροαιματηρή έκκριση από τον κόλπο σας για αρκετές εβδομάδες. Σερβιέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή . Μερικές γυναίκες έχουν προσωρινά προβλήματα με την κένωση της κύστης . Άλλα ενοχλήματα μπορεί να είναι συναισθηματικής φύσεως. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν μια συναισθηματική απάντηση σε υστερεκτομή. Μπορεί να έχετε ήπια κατάθλιψη.

Ποια είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρω κατά την ανάρρωση;

Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας. θα πρέπει να κινείστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάνετε σύντομους περιπάτους και αυξήστε σταδιακά την απόσταση που περπατάτε κάθε μέρα. Δεν πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, έως ότου ο γιατρός σας πει ότι μπορείτε. Μη βάζετε τίποτα στο αιδοίο σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων. Αυτό περιλαμβάνει κολπικές πλύσεις, το σεξ, και τη χρήση ταμπόν.

Μετά την ανάρρωσή σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να βλέπετε το γιατρό σας για εξετάσεις ρουτίνας . Ανάλογα με το λόγο της υστερεκτομής , μπορείτε ακόμα να χρειαστείτε κολπικές εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου σας .

186 Comments

 1. Pingback:prednisone and stromectol together

 2. Pingback:soolantra 6 capsule

 3. Pingback:can you buy stromectol 6mg

 4. Pingback:stromectol for yeast infection

 5. Pingback:propecia cost

 6. Pingback:cialis super active

 7. Pingback:who produces ivermectin

 8. I’ve read several good stuff here.
  Certainly worth bookmarking for
  revisiting. I wonder how much effort you set to make any such great informative website.

 9. Pingback:ivermectin german shepherd

 10. Pingback:compare prices cialis 20mg

 11. Pingback:stromectol treats

 12. Pingback:zithramax price in egypt

 13. Pingback:can you buy ventolin over the counter in australia

 14. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 15. Thank you so much for giving everyone such a special chance to read from here. It really is very terrific and also jam-packed with amusement for me and my office peers to search your web site at the least thrice per week to study the fresh secrets you will have. And lastly, I’m certainly fulfilled with all the unique tips and hints you give. Selected 1 points in this post are truly the most efficient we’ve had.

 16. Pingback:z pack meaning

 17. Pingback:ivermectin online in the usa

 18. Pingback:clinical trials for hydroxychloroquine

 19. Pingback:lisinopril watson labs

 20. Pingback:can you buy stromectol over the counter

 21. Pingback:dapoxetine usa approval

 22. Pingback:dosing of ivermectin

 23. learning is important because it will bring you good life so you do not have time to spend because it is so important that while you are just learning how to teach and I’ll teach you the right approach you have at my site
  most of the youth are now making way for the guidance of the parent so if you are a parent and you have a hard time raising your child here on the blog to teach you
  카지노사이트

 24. Pingback:cialis price generic

 25. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this
  for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. http://harmonyhomesltd.com/Ivermectinum-precautions.html

 26. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. http://harmonyhomesltd.com/Ivermectinum-precautions.html

 27. We are a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to work on. You have performed a formidable process and our entire community will be thankful to you.|

 28. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 29. Thank you for every other excellent post. The place else may just anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.|

 30. Pingback:taking clomiphene days 3 7

 31. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Many thanks!|

 32. My brother suggested I may like this website. He used to be totally right. This publish actually made my day. You cann’t imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!|

 33. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and I have you book marked to check out new stuff in your blog.|

 34. Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Many thanks http://droga5.net/

 35. Pingback:ivermectin for humans ebay

 36. Pingback:azithromycin otc usa

 37. Pingback:how to take ivermectin orally

 38. Pingback:otc z pack

 39. My spouse and I stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page yet again.|

 40. Pingback:viagra-50mg

 41. Pingback:best viagra tablets in india

 42. Pingback:medication for insomnia

 43. Pingback:hydroxychloroquine for sale in canada

 44. Pingback:stromectol soolantra for sale

 45. Pingback:liquid cialis review

 46. Pingback:generic tadalafil from canada

 47. Pingback:cocaine and viagra

 48. Pingback:sildenafil over the counter us

Leave a Comment