Ακράτια

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακούσια διαρροή ούρων, ονομάζεται ακράτεια των ούρων. Μερικές γυναίκες χάνουν μικρές ποσότητες ούρων. Σε άλλες περιπτώσεις, η διαρροή των ούρων είναι συχνή και σοβαρή.

Ποιοι είναι οι τύποι ακράτειας ούρων;

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: απώλεια ούρων όταν μια γυναίκα βήχει, γελάει, ή φτερνίζεται. Διαρροή, επίσης, μπορεί να συμβεί όταν μια γυναίκα περπατά, τρέχει, ή ασκείται . Προκαλείται από την αποδυνάμωση των ιστών που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη ή τους μυς της ουρήθρας.

Επιτακτική ακράτεια: διαρροή ούρων προκαλείται από υπερδραστηριότητα του εξωστήτα μυ της ουροδόχου κύστης ή συχνά με προβλήματα με τα νεύρα που στέλνουν σήματα στην ουροδόχο κύστη.

Μικτή ακράτεια: Ένας συνδυασμός και των δύο, η οποία επιδεινώνεται με το άγχος.

Ακράτεια υπερχείλισης: Σταθερή απώλεια μικρής ποσότητας ούρων όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως κατά τη διάρκεια της ούρησης. Μπορεί να προκληθεί από μια υπολειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστης ή απόφραξη της ουρήθρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;

Εκτός από τη διαρροή ούρων, μια γυναίκα με ακράτεια μπορεί επίσης να έχει άλλα συμπτώματα:

 • Έντονη επιθυμία για ούρηση ανεξάρτητα αν η κύστη είναι πλήρης
 • Επιθυμία και ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο
 • Ανάγκη να ουρήσουν κατά τη διάρκεια των ωρών του ύπνου ή να χάνουν ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Δυσουρία-Επώδυνη ούρηση

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων;

Βραχυπρόθεσμες αιτίες :

Είναι ευκολότερες να θεραπευτούν και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α) Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

β) Μολύνσεις της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα)

γ) Φάρμακα (διουρητικά)

δ) Πολύποδες, πέτρες της ουροδόχου κύστης, ή λιγότερο συχνά, καρκίνος ουροδόχου κύστης. Μπορεί να προκαλέσει την ακράτεια ούρων. Αυτά τα αίτια μπορεί να σχετίζονται με το αίμα στα ούρα. Εάν δείτε αίμα στα ούρα σας ειδοποιήστε τον ιατρό σας αμέσως.

Μακροχρόνια αιτίες :

 • Προβλήματα στήριξης πυελικών οργάνων τα οποία       συγκρατούνται στη θέση τους υποστηρικτικούς ιστούς και τους μυς. Αυτοί οι υποστηρικτικοί ιστοί       μπορεί να αποδυναμωθούν λόγω της γήρανσης . Εάν οι ιστοί που στηρίζουν την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, ή του ορθού, χαλαρώσουν τα όργανα αυτά μπορεί να πέσουν , προκαλώντας διαρροή ούρων ή κατακράτηση – αδυναμία ούρησης.
 • Συρίγγιο: είναι ένα       ανώμαλο άνοιγμα πόρος που προκαλεί επικοινωνία του ουροποιητικού συστήματος με       ένα άλλο μέρος του σώματος, όπως ο       κόλπος. Μπορεί να επιτρέψει στα ούρα να διαρρεύσουν μέσω του κόλπου.
 • Νευρομυϊκά προβλήματα: Αυτές οι διαταραχές αφορούν την μετάδοση των σημάτων από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό στην κύστη και την ουρήθρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Ίσως χρειαστεί μια σειρά από εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία της ακράτειας των ούρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες .

Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο κενώσεων για λίγες μέρες στο οποίο καταγράφετε το χρόνο και τη ποσότητα των ούρων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πόσο υγρό   ήπιατε και τι κάνατε όταν συνέβη η διαρροή.

Μια γυναικολογική εξέταση θα γίνει για να αναδειχθούν αιτίες που πιθανά συνδέονται με το πρόβλημα. Εξετάσεις επίσης θα γίνουν για να ανιχνευτεί πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Άλλες εξετάσεις που αξιολογούν το πώς λειτουργεί η κύστη σας περιλαμβάνουν:

 • Ουροδυναμικός έλεγχος :Η κύστη γεμίζει μέσω ενός καθετήρα. Ελέγχεται η λειτουργία της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
 • Υπολειμματικός όγκος ποσότητας των ούρων στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση μετριέται με μία συσκευή υπερήχων ή με την τοποθέτηση ενός καθετήρα στην ουροδόχο κύστη.
 • Stress: Μπορείτε κληθείτε να βήξετε μερικές φορές με μια πλήρη κύστη. Οποιαδήποτε απώλεια ούρων καταγράφεται.
 • Η κυστεοσκόπηση: Ένας λεπτός, φωτιζόμενος σωλήνας   χρησιμοποιείται για να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπεία. Συχνά θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής, η εκπαίδευση της κύστης, φυσικοθεραπεία, συσκευές, φάρμακα, παράγοντες διόγκωσης, και χειρουργικές επεμβάσεις.

Κάνοντας τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορεί να βοηθήσετε στη λύση του προβλήματος:

Χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα της διαρροής ούρων.

Θεραπεύστε τη δυσκοιλιότητα. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση μπορεί να βλάψει το πυελικό έδαφος.

Πίνετε λιγότερα υγρά και βάλτε όριο στην πρόσληψη καφεΐνης, η οποία είναι διουρητικό.

Αναζητείστε θεραπεία για χρόνιο βήχα.

Σταματήστε το κάπνισμα.

Τι είναι η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης;

Ο στόχος της εκπαίδευσης της κύστης είναι να μάθουν οι γυναίκες πώς να ελέγχουν την παρόρμηση να αδειάσουν την κύστη και να αυξήσουν τους χρόνους μεταξύ κενώσεων σε κανονικά διαστήματα (κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε 4-8 ώρες τη νύχτα). Μετά από μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης, η διαρροή μπορεί να συμβαίνει λιγότερο συχνά.

Τι είδους φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων;

Υπάρχουν πολλοί τύποι φυσικής θεραπείας που μπορεί να γίνουν για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων. Οι ασκήσεις Kegel, μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών της πυέλου. Οι ασκήσεις Kegel, μαζί με την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και την τροποποίηση της πρόσληψης υγρών, είναι συχνά πολύ επιτυχής στην αντιμετώπιση της ακράτειας από στρες.

Πώς γίνονται οι ασκήσεις Kegel ;

Οι ασκήσεις Kegel στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τον τόνο των πυελικών μυών

Πιέστε τους μύες που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε τη ροή των ούρων (αλλά μην κάνετε αυτές τις ασκήσεις, ενώ ουρείτε).

Κρατηθείτε για έως και 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε.

Επαναλάβετε το για 10-20 φορές στη σειρά, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.

Κάντε αυτές τις ασκήσεις σε τακτική βάση. Μπορεί να χρειαστούν 4-6 εβδομάδες για να παρατηρήσετε μια βελτίωση στα συμπτώματα της ακράτειας.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία;

Φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο των συσπάσεων των μυών της πυέλου ή αποτρέπουν τις ανεπιθύμητες συσπάσεις της κύστης και βοηθούν να περιοριστούν οι διαρροές που σχετίζονται με την ακράτεια επιτακτικού τύπου. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας της ούρησης. Ο ιατρός σας σε συνεργασία με ουρολόγο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια φάρμακα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν καλύτερα για σας.

Τι είναι οι παράγοντες διόγκωσης;

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν ο μυς που περιβάλλει την ουρήθρα είναι πολύ αδύναμος και εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή ή δεν λειτούργησε όταν δοκιμάστηκε. Μια ουσία εγχέεται εντός των ιστών γύρω από την ουρήθρα. Η ουρήθρα στενεύει, μειώνοντας τη διαρροή.

Ποια τα είδη χειρουργικής θεραπείας της ακράτειας ούρων;

Πολλές χειρουργικές διαδικασίες έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση ακράτειας ούρων από προσπάθεια. Εσείς και ο ιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία σας, τον τρόπο ζωής, και τη γενική σας υγεία, πριν επιλέξετε να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση.