Αντισύλληψη

Ποια πράγματα θα πρέπει να σκεφτούμε, όταν επιλέγουμε μια μέθοδο αντισύλληψης;

Για να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο για σας, σκεφτείτε τα εξής:

  • Πόσο καλά θα αποτρέψει την εγκυμοσύνη;
  • Πόσο εύκολη είναι στη χρήση;
  • Χρειάζεται   συνταγή ;
  • Προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ);
  • Έχετε προβλήματα υγείας;

Χρειάζεται γυναικολογική εξέταση για να πάρετε αντισύλληψη;

Γυναικολογική εξέταση δεν είναι απαραίτητη πάντα εκτός αν πρόκειται να τοποθετηθεί ενδομήτρια συσκευή (IUD) ή διάφραγμα. Θα χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης και τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πριν λάβετε αντισύλληψη

Ποια μέθοδος αντισύλληψης προστατεύει καλύτερα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ);

Το ανδρικό προφυλακτικό από υποαλεργικό λάτεξ ή πολυουρεθάνη παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Το γυναικείο προφυλακτικό επίσης παρέχει κάποια προστασία

Τι είναι το χάπι ;

Είναι ένα χάπι που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα την ίδια ώρα . Περιέχει ορμόνες που εμποδίζουν τη σύλληψη. Υπάρχουν πολλοί τύποι των χαπιών . Ο ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό για εσάς. Εάν ξεχάσετε να πάρετε ένα χάπι, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε. Διαβάστε τις οδηγίες στο πακέτο σας των χαπιών. Μπορείτε επίσης να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Τι είναι η ενδομήτρια συσκευή (IUD)- σπιράλ;

Η ενδομήτρια συσκευή (IUD) είναι μια μικρή , σε σχήμα Τ, πλαστική συσκευή που εισάγεται μέσα στη μήτρα. Η IUD πρέπει να τοποθετείται και να αφαιρείται από τον ιατρό σας. Υπάρχουν σπειράματα από χαλκό και άλλα που περιέχουν μικρές αλλά δραστικές ποσότητες ορμονών. Η διάρκεια παραμονής μέσα στη μήτρα ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 έτη. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης ,χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και κυρίως ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη μέθοδος.

Τι είναι τα σπερματοκτόνα;

Αυτές είναι χημικές ουσίες που μπαίνουν στον κόλπο και απενεργοποιούν του σπέρμα. Υπάρχουν πολλοί τύποι : αφρός, γέλη, κρέμα ή υπόθετα.

Η συχνή χρήση σπερματοκτόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τι είναι τα προφυλακτικά;

Προφυλακτικά υπάρχουν σε ανδρικές και γυναικείες εκδόσεις. Το ανδρικό προφυλακτικό καλύπτει το πέος και μαζεύει το σπέρμα όταν ο άντρας εκσπερματώνει. Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια λεπτή πλαστική σακούλα που καλύπτει τον κόλπο. Εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα. Προφυλακτικά λειτουργούν καλύτερα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, όταν χρησιμοποιούνται με σπερματοκτόνο.

Τι είναι το διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι μια μικρή σε σχήμα θόλου συσκευή από λάτεξ ή σιλικόνη που ταιριάζει στο εσωτερικό του κόλπου και καλύπτει τον τράχηλο. Χρειάζεται μια συνταγή. Θα πρέπει να κάνετε γυναικολογική εξέταση για να βρείτε το σωστό μέγεθος του διαφράγματος για εσάς. Πάντα χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο.

Τι είναι το καπάκι του τραχήλου της μήτρας;

Το καπάκι του τραχήλου της μήτρας είναι ένα μικρό, λεπτό από λάτεξ ή πλαστικό αντικείμενο σε σχήμα θόλου ή δακτυλήθρας. Ταιριάζει σφιχτά πάνω στον τράχηλο. Χρειάζεται συνταγή . θα πρέπει να κάνετε μια γυναικολογική εξέταση για να βρείτε το σωστό μέγεθος για εσάς. Το καπάκι του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο.

Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Αν κάνετε σεξ χωρίς αντισύλληψη, ή εάν η μέθοδος που χρησιμοποιείτε δε λειτούργησε (για παράδειγμα, το προφυλακτικό έσπασε κατά τη διάρκεια του σεξ), ή αν βιαστείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι διαθέσιμες σε μορφή χαπιού ή ως ενδομήτρια συσκευή-σπείραμα χαλκού. Τα χάπια πρέπει να ληφθούν εντός 3 ημερών και το σπείραμα έως 5 μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Ποια είναι τα είδη των χαπιών επείγουσας αντισύλληψης;

Το πλέον διαδεδομένο είναι το χάπι NORLEVO. Η δραστική ουσία είναι η λεβονοργεστρέλη που ανήκει στην κατηγορία των προγεστερενοειδών. Ιδανικά χρησιμοποιείται εντός 72 ωρών-3ημερών μετά από την απροστάτευτη επαφή. Όπως κάθε φάρμακο όσο και ακίνδυνο ΕΧΕΙ ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν και είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μια φορές στον ίδιο κύκλο ΔΕΝ θα πρέπει να γίνει σταθερή μέθοδος αντισύλληψης. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.