Διαστολή κι απόξεση

Τι είναι η διαστολή και απόξεση (D & C);

D & C είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ανοίγεται ο τράχηλος (διαστολή) και ένα λεπτό εργαλείο εισάγεται εντός της μήτρας. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από το εσωτερικό της μήτρας (απόξεση).

Γιατί γίνεται;

D & C χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών παθήσεων που επηρεάζουν τη μήτρα, όπως η ανώμαλη αιμορραγία. Η D & C μπορεί επίσης να γίνει μετά από μια αποβολή. Ένα δείγμα ιστού από μέσα στη μήτρα ερευνάται για τυχόν ανωμαλίες. Η D & C μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες, όπως η υστεροσκόπηση,

Πού γίνεται;

Στην ιδιωτική κλινική Euromedica .

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την D & C;

Φαρμακευτική χρησιμοποιείται για να μαλακώσει τον τράχηλο, καθιστώντας τον ευκολότερο να διασταλεί συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Λαμβάνετε αναισθησία πριν την επέμβαση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθετείστε σε γυναικολογική θέση. Τόσο ο κορμός όσο και τα πόδια σας σταθεροποιούνται . Ο τράχηλος της μήτρας θα συγκρατείται στη θέση του με ένα ειδικό όργανο.

Ο τράχηλος διαστέλλεται αργά. Αυτό γίνεται εισάγοντας μια σειρά από λεπτές μεταλλικές ράβδους που γίνονται προοδευτικά μεγαλύτερες μέσω του ανοίγματος-στομίου του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως, μόνο μικρή διαστολή είναι απαραίτητη (λιγότερο από ένα εκατοστό σε διάμετρο).

Ιστός που καλύπτει τη μήτρα θα αφαιρεθεί, είτε με ένα όργανο που ονομάζεται ξέστρο ή με αναρρόφηση. Ο ιστός θα σταλεί σε ένα εργαστήριο για εξέταση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της D & C;

Επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία, μόλυνση, ή διάτρηση της μήτρας (όταν η άκρη ενός εργαλείου διέρχεται διαμέσου του τοιχώματος της μήτρας). Προβλήματα που σχετίζονται με την αναισθησία επίσης μπορεί να συμβούν. Αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά από απόξεση που γίνεται μετά από μια αποβολή, ουλώδης ιστός, ή συμφύσεις, μπορεί να σχηματιστούν μέσα στη μήτρα. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο Asherman. Αυτές οι συμφύσεις μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα και αλλαγές στην έμμηνο ρύση. Το σύνδρομο Asherman συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά τη διαδικασία, μάλλον θα είστε σε θέση να πάτε στο σπίτι σας μέσα σε λίγες ώρες. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι. Θα πρέπει να είστε σε θέση να επαναλάβετε τις περισσότερες από τις συνήθεις δραστηριότητες σας σε 1 ή 2 ημέρες. Πόνος μετά D & C είναι συνήθως ήπιος. Μπορεί να έχετε κηλίδες ή ελαφρά αιμορραγία.

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξετε μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Βαριά αιμορραγία από τον κόλπο
  • Πυρετό
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Δύσοσμη έκκριση από τον κόλπο

Η επόμενη έμμηνος ρύση μπορεί να έλθει κανονικά ,νωρίτερα ή και αργότερα από τον αναμενόμενο χρόνο

Μέχρι ο τράχηλός σας επιστρέψει στο κανονικό του μέγεθος, τα βακτήρια από τον κόλπο μπορεί να εισέλθουν στη μήτρα και να προκαλέσουν λοίμωξη επομένως θα πρέπει να είστε σχολαστική με την υγιεινή της περιοχής.

Ρωτήστε τον γιατρό σας πότε μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή και πάλι.

40 Comments

  1. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

Leave a Comment