Διερεύνηση υπογονιμότητας

Γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης της αιτία της υπογονιμότητας. Αν βρεθεί η αιτία, η θεραπεία μπορεί να είναι δυνατή. Συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ακόμα και αν δεν βρεθεί αιτία.

Πότε θα πρέπει να γίνεται η διερεύνηση της υπογονιμότητας;

Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της υπογονιμότητας εάν κάποιο από τα παρακάτω ισχύει σε εσάς:

Δεν έχετε μείνει έγκυος μετά από 1 χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση προφύλαξης.

Είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε καταστεί έγκυος μετά από 6 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση προφύλαξης.

Άστατος εμμηνορρυσιακός κύκλος

Γνωστό πρόβλημα γονιμότητας μεταξύ των συντρόφων.

Τι προκαλεί τη στειρότητα;

Η στειρότητα μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό παραγόντων. Ανδρικοί και γυναικείοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα. Γυναικείοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με την ωορρηξία, τα αναπαραγωγικά όργανα, ή τις ορμόνες.Ανδρικοί παράγοντες περιλαμβάνουν συχνά προβλήματα με την ποσότητα ή την υγεία του σπέρματος.

Η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα;

Ναι. Μια γυναίκα αρχίζει τη ζωή με ένα σταθερό αριθμό των αυγών. Ο αριθμός αυτός μειώνεται καθώς μεγαλώνει. Για υγιή, νεαρά ζευγάρια, η πιθανότητα ότι μια γυναίκα θα μείνει έγκυος είναι περίπου 20% σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο. Το ποσοστό αυτό αρχίζει να μειώνεται στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής μιας γυναίκας.Μειώνεται πιο γρήγορα μετά την ηλικία των 37 χρόνων. Η γονιμότητα ενός άνδρα επίσης μειώνεται με την ηλικία, αλλά δεν είναι τόσο προβλέψιμη.

Μπορεί ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη γονιμότητα;

Παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στην υπογονιμότητα. Για τις γυναίκες, το χαμηλό ή το υπερβολικό βάρος σώματος, η υπερβολική άσκηση μπορεί να σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες και το κάπνισμα μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Για τους άνδρες, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση μαριχουάνας και η χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κίνηση τους. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας ;

Μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους έμμηνους κύκλους , στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της πρώτης μου επίσκεψης   υπογονιμότητα;

Η πρώτη επίσκεψη συνήθως περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια του ιατρικού ιστορικού , θα σας γίνουν ερωτήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση σας, ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή εκκρίσεις , πυελικό πόνο, και διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγή, όπως η νόσος του θυρεοειδούς.

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που αφορούν

Λήψη φαρμάκων και βοτάνων

Ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Χειρουργικές επεμβάσεις

Τα γενετικά προβλήματα στην οικογένειά σας

Προηγούμενες εγκυμοσύνες και τα αποτελέσματά τους

Η χρήση καπνού, αλκοόλ, ναρκωτικών

Επάγγελμα

Εσείς και ο σύντροφός σας, επίσης, θα ερωτηθείτε για τις σεξουαλικές σας συνήθειες

Χρήση προφύλαξης

Πόσο καιρό προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Πόσο συχνά κάνετε σεξ και αν δεν έχετε δυσκολίες

Εάν χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά τη διάρκεια του σεξ

Προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις

Ποιες εξετάσεις γίνονται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας;

Περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις

Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, εξέταση ούρων, εξέταση προγεστερόνης, έλεγχος λειτουργίας του θυρεοειδούς, επίπεδα προλακτίνης, και τον υπολογισμό του ωοθηκικού αποθέματος.

Στις απεικονιστικές και επεμβατικές εξετάσεις   περιλαμβάνουν τα υπερηχογραφήμματα ,τη υστεροσαλπιγγογραφία,την υστεροσκόπηση,η λαπαροσκόπηση κ.α.

Ποιος είναι ο σκοπός της παρακολούθησης της βασικής θερμοκρασίας του σώματος;

Είναι ένας τρόπος για να ελένξουμε αν έχει συμβεί ωοθυλακιορρηξία. Μετά από την ωοθυλλακιορρηξία η θερμοκρασία αυξάνεται ελαφρώς το σώμα .

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω τη βασική θερμοκρασία του σώματος μου;

Για την εκτέλεση της δοκιμής αυτής, θα πρέπει να πάρετε τη θερμοκρασία σας από το στόμα κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Μπορείτε να κάνετε ένα διάγραμμα για δύο ή τρεις περιόδους.

Τι ελέγχουμε με την εξέταση ούρων;

Ενα τεστ ούρων δείχνει πότε και αν έχετε ωορρηξία. Η δοκιμή ανιχνεύει την αύξηση μιας ορμόνης,της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα που συμβαίνει πριν ακριβώς από την ωοθυλλακιορρηξία. LH προκαλεί την απελευθέρωση ενός ωαρίου.

Πώς γίνεται η εξέταση προγεστερόνης;

Ένα δείγμα αίματος λαμβάνεται σε μια δεδομένη ημέρα του έμμηνου κύκλου. Το επίπεδο της ορμόνης προγεστερόνης μετριέται.Αυξημένο επίπεδο δείχνει ότι είχατε ωορρηξία.

Πότε ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς;

Προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.Τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν τον θυρεοειδή αδένα θα μετρηθούν για να δούμε αν λειτουργεί κανονικά.

Τι είναι ο έλεγχος προλακτίνης;

Αυτή η δοκιμή μετρά το αίμα επίπεδο της ορμόνης προλακτίνης. Υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορεί να διαταράξουν την ωοθυλακιορρηξία.

Πως εξετάζεται το ωοθηκικό απόθεμα σε ωοθυλάκια ;

Μετρώνται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο αίμα που εμπλέκονται στην ωορρηξία(FSH,AMH). Συνιστάται αν είστε άνω των 35 ετών ή εάν έχετε τα γνωστά προβλήματα γονιμότητας. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορεί να δώσει μια ιδέα για τον αριθμό των ωαρίων που διαθέτουν οι ωοθήκες και εάν εξακολουθούν να είναι υγιείς.

Ποιές απεικονιστικές εξετάσεις και επεμβάσεις γίνονται;

Χρησιμοποιούνται για να εξεταστούν τα αναπαραγωγικά σας όργανα. Ελέγχεται αν οι σάλπιγγες σας είναι υγιείς ,βατές και εάν υπάρχουν προβλήματα στη μήτρα σας. Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τα συμπτώματά σας, καθώς και τα αποτελέσματα των άλλων δοκιμασιών και των διαδικασιών.

Πώς εξετάζεται ο ανδρικός παράγοντας;

Η δοκιμή συνεπάγεται ανάλυση ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος .Το σπερμοδιάγραμμα. Εάν το αποτέλεσμα της ανάλυσης του σπέρματος δεν είναι φυσιολογικό επεκτείνεται ο έλεγχος και σε άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, μια εξέταση με υπερήχους μπορεί να γίνει για να διερευνηθεί η κατάσταση των αγωγών και των αδένων που εμπλέκονται στην παραγωγή του σπέρματος(επιδυδιμίδα,όσχεο,όρχεις).