Δυσμηνόρροια

Τι είναι η δυσμηνόρροια;

Ο πόνος που συνδέεται με την περίοδο, ονομάζεται δυσμηνόρροια.

Πόσο συχνή είναι η δυσμηνόρροια;

Είναι η πιο συχνά αναφερόμενη διαταραχή της εμμήνου ρύσης. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες   έχουν κάποιο πόνο για 1-2 ημέρες κάθε μήνα.

Ποια είναι τα είδη της δυσμηνόρροιας;

Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής δυσμηνόρροια.

Τι είναι η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια;

Είναι ο πόνος που εμφανίζεται όταν οι γυναίκες έχουν έμμηνο ρύση. Περιγράφεται και ως “κράμπες της περιόδου.”

Τι προκαλεί την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια;

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, συνήθως, προκαλείται από φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες παράγονται   στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.

Πότε ο πόνος που σχετίζεται με πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, καθώς το επίπεδο των προσταγλανδινών αυξάνεται στο τοίχωμα της μήτρας. Την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως, τα επίπεδα είναι υψηλά. Όταν ξεκινά η περίοδος της μήτρας τα επίπεδα μειώνονται. Ο πόνος συνήθως μειώνεται, καθώς τα επίπεδα των προσταγλανδινών μειώνονται.

Σε ποια ηλικία ξεκινά η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια;

Συχνά αρχίζει σύντομα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Σε πολλές γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, η έμμηνος ρύση γίνεται λιγότερο επώδυνη καθώς περνάν τα χρόνια . Αυτό το είδος της δυσμηνόρροιας, επίσης, μπορεί να βελτιωθεί μετά τον τοκετό.

Τι είναι η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια;

Δευτερογενής δυσμηνόρροια προκαλείται από μια διαταραχή στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορεί να αρχίσει αργότερα στη ζωή από την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Ο πόνος τείνει να χειροτερεύσει , αντί να βελτιωθεί, με την πάροδο του χρόνου.

Πότε ο πόνος που σχετίζεται με τη δευτερογενή δυσμηνόρροια συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;

Ο πόνος της δευτερογενούς δυσμηνόρροιας συχνά διαρκεί περισσότερο από τις κράμπες της περιόδου. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται, καθώς η έμμηνος ρύση συνεχίζεται και δεν υποχωρεί μετά τη λήξη της.

Ποιες διαταραχές προκαλούν δευτερογενή δυσμηνόρροια;

Ενδομητρίωση: Σε αυτή την κατάσταση, ιστός από το ενδομήτριο της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα, όπως στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες, πίσω από τη μήτρα, και στην ουροδόχο κύστη . Όπως και τα τοιχώματα της μήτρας, στην ενδομητρίωση, ιστός   διασπάται και αιμορραγεί σε απόκριση στις αλλαγές των ορμονών. Η αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει πόνο, ειδικά κοντά στην έμμηνο ρύση. Ουλώδης ιστός, που ονομάζεται συμφύσεις, μπορεί να σχηματιστεί στο εσωτερικό της πυέλου, όπου λαμβάνει χώρα η αιμορραγία. Οι συμφύσεις μπορούν να προκαλέσουν στερεές συμφύσεις-ενώσεις μεταξύ των οργάνων και να προκαλούν πόνο.

Αδενομύωση: Ιστός που κανονικά βρίσκεται στο κατώτερο τοίχωμα της μήτρας αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Ινομυώματα: Τα ινομυώματα είναι όγκοι που σχηματίζονται στο εξωτερικό, στο εσωτερικό ή στα τοιχώματα της μήτρας . Τα ινομυώματα που βρίσκονται στο τοίχωμα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Ποιες εξετάσεις γίνονται για να βρεθεί η αιτία της δυσμηνόρροιας;

Εάν έχετε δυσμηνόρροια, ο ιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων σας και της εμμήνου ρύσεως και θα σας κάνει μια γυναικολογική εξέταση και με τη βοήθεια υπερήχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός θα σας προτείνει να κάνετε μια λαπαροσκόπηση. Αυτό είναι ένα είδος επέμβασης που δίνει τη δυνατότητα άμεσης όρασης μέσα στην πύελο.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια;

Ο ιατρός θα σας συστήσει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Αναλγητικά ή ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, συχνά συνταγογραφούνται. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν , όπως η άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης.

Αν τα φάρμακα δεν ανακουφίσουν τον πόνο, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην εύρεση και την αποκατάσταση της αιτίας της δυσμηνόρροιας σας. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυασμός θεραπειών λειτουργεί καλύτερα.

Ορισμένα αναλγητικά, που ονομάζεται μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), στοχεύουν τις προσταγλανδίνες. Μειώνουν την ποσότητα παραγωγής τους από τον οργανισμό και συνεπώς μειώνουν τις επιπτώσεις τους.

ΜΣΑΦ λειτουργούν καλύτερα, εάν λαμβάνονται με το πρώτο σημάδι της εμμήνου ρύσεως ή πόνου σας. Συνήθως λαμβάνονται μόνο για 1 ή 2 ημέρες. Γυναίκες με αιμορραγικές διαταραχές, άσθμα, αλλεργία στην ασπιρίνη, ηπατική βλάβη, διαταραχές στομάχου, ή έλκη δεν πρέπει να λαμβάνουν ΜΣΑΦ.

 

Αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη , όπως το χάπι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας. Από μόνη της η προγεστερόνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στη μείωση της δυσμηνόρροιας. Η ορμονική ενδομήτρια συσκευή σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας και ειδικά στις περιπτώσεις που οφείλεται στην ενδομητρίωση.

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας;

Βιταμίνη Β1 ή συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμα.

Αν ινομυώματα προκαλούν δυσμηνόρροια , μια θεραπεία που ονομάζεται εμβολισμός των μητριαίων αρτηριών (ΗΑΕ) μπορεί να βοηθήσει. Στη διαδικασία αυτή, τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα μπλοκάρονται με μικρά σωματίδια, σταματώντας τη ροή του αίματος που επιτρέπει ινομυώματα να αναπτυχθούν.

Τι επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν μόλυνση, πόνο, και αιμορραγία.

Ποια χειρουργική επέμβαση γίνεται για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας;

Αν άλλες θεραπείες δεν λειτουργήσουν στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την αιτία του πόνου σας.

Αν ινομυώματα προκαλούν τον πόνο, μερικές φορές μπορεί να αφαιρεθούν . Ενδομητριωσικός ιστός μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Η ενδομητρίωση μπορεί να επιστρέψει μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αφαιρώντας έστω και τμήμα της μπορεί να μειώσει τον πόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντισύλληψη ή άλλα φάρμακα μετά την επέμβαση μπορεί να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την επιστροφή του πόνου.

Υστερεκτομή μπορεί να γίνει όταν οι άλλες θεραπείες δεν αποδώσουν και η νόσος που προκαλεί την δυσμηνόρροια είναι σοβαρή. Αυτή είναι η έσχατη λύση.