Εφηβεία

Τι είναι η εφηβεία;

Η εφηβεία είναι η εποχή που το σώμα σας αλλάζει και μοιάζει περισσότερο σε έναν ενήλικο.

Πότε αρχίζει η εφηβεία;

Είναι φυσιολογικό οι αλλαγές να αρχίσουν πριν τα 8 έτη ή αργότερα από τα 13 έτη. Εφηβεία ξεκινά όταν το μυαλό στέλνει σήματα σε ορισμένα μέρη του σώματος, για να αρχίσουν   να αυξάνονται και να αλλάζουν. Τα σήματα αυτά ονομάζονται ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που ελέγχουν τις λειτουργίες του σώματος.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν κατά την εφηβεία;

Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες προκαλούν τις ακόλουθες αλλαγές:

Θα ψηλώσετε και θα αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.

Οι γοφοί σας μπορεί να διευρυνθούν .

Το στήθος σας μεγαλώνει.

Μπορεί να αυξηθούν τα μαλλιά κάτω από τα χέρια σας και γύρω από το αιδοίο.

Η οσμή του σώματος σας μπορεί να αλλάξει.

Μπορεί να έχετε ακμή ή σπυράκια.

Μπορεί να έχετε την πρώτη έμμηνο ρύση σας.

Πώς θα αλλάξει το στήθος μου;

Καθώς το στήθος σας αρχίζει να αλλάζει, οι σκοτεινές περιοχές γύρω από τις θηλές (areolas) μπορεί να φαίνονται πρησμένες. Οι μαστοί αυξάνονται γίνονται πιο στρογγυλοί και πληθωρικότεροι. Ένας μαστός μπορεί να φαίνεται λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο κατά καιρούς. Αυτό είναι όλα φυσιολογικά.

Τι είναι η έμμηνος ρύση;

Μπαίνοντας στην εφηβεία, κάθε μήνα, το σώμα σας θα προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ορμόνες εξωθούν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο κάθε μήνα. Το ωάριο κινείται σε μία από τις σάλπιγγες. Ταυτόχρονα, το εσωτερικό τμήμα της μήτρας, ενδομήτριο, αρχίζει να αυξάνεται και να πυκνώνει. Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί από το σπέρμα ενός άνδρα, η εγκυμοσύνη δε συμβαίνει. Το ενδομήτριο διασπάται και ρέει με τη μορφή αίματος έξω από το σώμα μέσω του κόλπου. Αυτό ονομάζεται έμμηνος ρύση, ή απλά “περίοδος”.

Πότε ξεκινά η έμμηνος ρύση;

Τα περισσότερα κορίτσια θα ξεκινήσουν να βλέπουν περίοδο μεταξύ των ηλικιών 12 και 14 .Σε κάποια άλλα θα ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα.

Πόσο καιρό διαρκεί η περίοδος ;

Συνήθως διαρκεί από 2 έως και 7 ημέρες. Συνήθως έρχεται κάθε 21-45 ημέρες. Συχνά δεν είναι τακτική από την πρώτη φορά . Μπορείτε να χάσετε μια περίοδο. Μπορεί να έχετε δύο περιόδους σε 1 μήνα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 6 χρόνια μετά την πρώτη περίοδό για να έχετε ένα κανονικό κύκλο. Λάβετε υπόψη ότι αν είχατε σεξουαλική επαφή, μια χαμένη περίοδος μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε έγκυος.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την έμμηνο ρύση μου;

Είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένες για την περίοδό σας, ακόμα κι αν δεν έχει αρχίσει ακόμη. Να έχετε σερβιέτες ή ταμπόν έτοιμα στο σπίτι και μαζί σας στο σχολείο.

Πώς λειτουργούν τα ταμπόν ;

Απορροφούν το αίμα καθώς περνάει στον κόλπο πριν βγει έξω από το σώμα. Τα ταμπόν μπαίνουν μέσα στον κόλπο.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το ταμπόν μου;

Θα πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν σας τουλάχιστον κάθε 4 ώρες. Τις πρώτες ημέρες της περιόδου σας, μπορεί να χρειαστεί να το αλλάζετε πιο συχνά λόγω της ροής που μπορεί να είναι βαρύτερη.

Η περίοδος προκαλεί δυσφορία;

Μερικά κορίτσια έχουν κράμπες (σφίξιμο και πόνο) στο κάτω μέρος της κοιλιάς και πίσω, κατά την έναρξη της περιόδου τους. Μερικά κορίτσια νοιώθουν πονοκεφάλους ή ζαλάδα. Κάποιες έχουν διάρροια.

Πώς μπορώ να μαλακώσω τις κράμπες;

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Πάρτε ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη (αν δεν έχετε μια αλλεργία στην ασπιρίνη ή σοβαρό άσθμα).

Άσκηση.

Τοποθετήστε μια θερμοφόρα στην κοιλιά σας ή το κάτω μέρος της πλάτης.

Ποια είναι τα προβλήματα σχετικά με την έμμηνο περίοδο μου που θα πρέπει να επισκεφθώ τον ιατρό μου;

Μιλήστε με τον ιατρό σας όταν συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Είστε 15 ετών και δεν είχατε περίοδο.

H περίοδος   σας ήταν τακτική κάθε μήνα και στη συνέχεια έπαψε να είναι .

Η περίοδός σας έρχεται πιο συχνά από ό, τι κάθε 21 ημέρες ή λιγότερο συχνά από ό, τι κάθε 45 ημέρες.

Η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.

Η περίοδός σας είναι τόσο βαριά που πρέπει να αλλάξετε σερβιέτες ή ταμπόν συχνά (περισσότερο από μία φορά κάθε 1-2 ώρες).

Έχετε κράμπες που σας κρατούν μακριά από τις τακτικές σας δραστηριότητες και δεν βοηθιέστε με τα αναλγητικά.

Πότε θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε ένα μαιευτήρα-γυναικολόγο;

Ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα της υγείας των γυναικών. Τα κορίτσια θα πρέπει να έχουν την πρώτη τους επίσκεψη μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 . Η πρώτη επίσκεψη μπορεί να είναι απλά μια συζήτηση ανάμεσα σε εσάς και το γιατρό σας. Μπορείτε να μάθετε τι θα πρέπει να περιμένετε από τις μελλοντικές επισκέψεις και να πάρετε πληροφορίες για το πώς να παραμείνετε υγιείς. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το σώμα σας, που μεγαλώνει, και για το σεξ.

Τι είναι ακμή;

Η ακμή προκαλείται από υπερδραστήριους αδένες στο δέρμα. Εκκρίνουν ένα φυσικό λάδι που ονομάζεται σμήγμα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αυτοί οι αδένες εκκρίνουν επιπλέον σμήγμα που μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος σας.

Τι μπορώ να κάνω αν έχω ακμή;

Πλένετε το πρόσωπό σας συχνά με νερό και ένα ήπιο καθαριστικό για να βοηθήσετε να απομακρυνθεί το επιπλέον σμήγμα. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν τα σπυράκια και η ακμή. Αποφύγετε τα προϊόντα που στεγνώνουν ή ερεθίζουν το δέρμα σας. Μην τρίβετε το δέρμα σας. Εάν έχετε ανησυχίες για την ακμή ή τα σπυράκια, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Συζητήστε με τον ιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας.