Ιός Ανθρωπίνων Θυλωμάτων

Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Ο HPV είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω επαφής του δέρματος. Περισσότεροι από 100 τύποι του HPV έχουν βρεθεί. Περίπου 30 από αυτούς τους τύπους μολύνουν τα γεννητικά όργανα των ανδρών και των γυναικών και εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη από HPV;

Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός. Κάποια έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα άτομα που κάνουν σεξ θα έρθουν σε επαφή με τον HPV ιό κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Πώς μεταδίδεται ;

HPV κυρίως μεταδίδεται μέσω κολπικής, πρωκτικής, στοματικής επαφής .Ο ιός μεταδίδεται μέσω των βλαβών του δέρματος. Σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο σύντροφο, ανεξάρτητα από το φύλο του, είναι ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης. Όπως και πολλές άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συχνά υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα της λοίμωξης από HPV των γεννητικών οργάνων.

Τί προκαλεί η λοίμωξη από τον ιό HPV;

Περίπου 12 τύποι του ιού HPV προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να εμφανιστούν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό του κόλπου ή στο πέος και μπορεί να εξαπλωθούν σε κοντινή απόσταση . Τα κονδυλώματα μπορούν να αναπτυχθούν επίσης γύρω από τον πρωκτό, το αιδοίο ή τον τράχηλο. Περίπου 12 τύποι του ιού HPV προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Δύο τύποι, τύπου 6 και τύπου 11, προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις γεννητικών κονδυλωμάτων. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική αφαίρεση. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το σημείο που βρίσκονται τα κονδυλώματα

Περίπου 15 τύποι του HPV συνδέονται με τον καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου, και του πέους . Μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο στο λαιμό. Αυτοί οι τύποι είναι γνωστοί ως «υψηλού κινδύνου τύπου». Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου προκαλείται από μόνο δύο τύπους του HPV: τον 16 και τον 18.

Πώς προκαλείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο τράχηλος καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού που αποτελείται από κύτταρα. Ο ιός HPV μπορεί να προσβάλει αυτά τα κύτταρα. Τα μολυσμένα κύτταρα γίνονται ανώμαλα ή καταστρέφονται και αρχίζουν να αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο. Οι αλλαγές σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να εξελιχθούν σε αυτό που είναι γνωστό ως προκαρκινικό στάδιο. Τέτοιες αλλαγές στον λεπτό ιστό, που καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας, ονομάζονται δυσπλασία ή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN). Στις περισσότερες γυναίκες, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τον ιό πριν προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο, σε ορισμένες γυναίκες ο ιός HPV δεν καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή, συνηθέστερα, σε προκαρκινικά στάδια.

Υπάρχουν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Συνήθως χρειάζονται χρόνια για τον καρκίνο του τραχήλου να αναπτυχθεί. Η HPV λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας για να γίνουν ανώμαλα. Ένα τεστ Παπανικολάου, που μερικές φορές ονομάζεται κυτταρολογία του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια των ανώμαλων αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία. Τεστ HPV-DNA είναι επίσης διαθέσιμο. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες 30 χρόνων και άνω και ως μέθοδος παρακολούθησης , για τις γυναίκες των οποίων τα Παπ τεστ δείχνουν ανώμαλα ή αβέβαια αποτελέσματα. Το τεστ HPV-DNA μπορεί να εντοπίσει 13-14 από τους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV.

Μπορεί να προληφθεί η HPV λοίμωξη;

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα που προστατεύουν από ορισμένους τύπους του ιού HPV . Οι ακόλουθες μέθοδοι σας βοηθούν επίσης να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης:

  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης όταν έχετε επαφή.

Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να σας προστατεύσουν πλήρως από HPV λοίμωξη. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένων περιοχών που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Τι εμβόλια είναι διαθέσιμα;

Δύο εμβόλια είναι σήμερα διαθέσιμα που προστατεύουν από ορισμένους τύπους του HPV:

Ένα εμβόλιο προστατεύει από τον τύπο 6 και 11, οι οποίοι προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις κονδυλωμάτων, και από τον τύπο 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ένα εμβόλιο που προστατεύει από τον τύπο 16 και 18.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια για την πρόληψη της HPV λοίμωξης;

Το τετραδύναμο εμβόλιο είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του τραχήλου της μήτρας και τα προκαρκινικά στάδια κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τους τέσσερις τύπους HPV. Το δυδύναμο είναι επίσης σχεδόν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τα τη λοίμωξη από τους δύο τύπους HPV ιού.

Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά εάν δοθούν πριν μια γυναίκα αποκτήσει σεξουαλικές επαφές και έχετε εκτεθεί σε HPV. Εάν μια γυναίκα έχει ήδη μολυνθεί με έναν τύπο HPV, τα εμβόλια δε θα προστατεύουν από τις ασθένειες που προκαλούνται από αυτόν τον τύπο. Ωστόσο, προστατεύουν έναντι των άλλων τύπων HPV που μπορεί να συνυπάρξουν .

Ποιος θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο του HPV;

Και τα δύο εμβόλια που συνιστώνται για τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας 9 έως 26 ετών δίνονται σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6 μηνών. Τα εμβόλια δεν συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες, αλλά είναι ασφαλή για γυναίκες που θηλάζουν. Αγόρια και οι άνδρες μπορούν να κάνουν το τεραδύναμο εμβόλιο στην ηλικία μεταξύ των 9 και 26 ετών.

Αν κάνω το εμβόλιο πρέπει να εξακολουθώ να προφυλάγομαι και να εξετάζομαι ;

Τα εμβόλια δεν προστατεύουν από όλους τους τύπους του HPV και δεν δίνουν πλήρη προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τακτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας .

Ποιές παρενέργειες μπορεί να προκληθούν από τα εμβόλια;

Η πιο συχνή παρενέργεια του εμβολίου HPV είναι ο πόνος στο χέρι στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα πρόσωπα που έλαβαν το εμβόλιο μπορεί να αισθανθούν κεφαλαλγία, κόπωση, ναυτία, ζάλη, λιποθυμία, ή πόνο στο χέρι. Αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια και συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα.