Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι είδος εγχείρησης. Σε «ανοιχτή» χειρουργική επέμβαση, γίνεται μία τομή στο δέρμα.

Η λαπαροσκόπηση είναι ένας τρόπος για να γίνει χειρουργική επέμβαση με τη χρήση μικρών τομών (συνήθως όχι περισσότερο από ένα εκατοστό).

H λαπαροσκοπική χειρουργική ονομάζεται επίσης και «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση.”

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση ;

Στη λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα μακρύ, λεπτό όργανο που εισάγεται μέσα στην κοιλία διαμέσου μίας μικρής τομής. Διαθέτει κάμερα ψυχρού φωτισμού και μέσω αυτού είναι δυνατή η άμεση όραση εντός της κοιλακής κοιλότητας. Αν αναγνωριστεί κάποιο πρόλημα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα, παραλλαγές των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κλασσική ανοιχτή χειρουργική. Τα μέσα αυτά συνήθως εισάγονται μέσω πρόσθετων μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση έχει πολλά οφέλη. Υπάρχει λιγότερος πόνος μετά από λαπαροσκοπική χειρουργική, παρά μετά από ανοικτή εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερες τομές και μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή στο νοσοκομείο. Η ανάκαμψη από λαπαροσκοπική χειρουργική είναι γενικά πιο γρήγορη από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Οι μικρότερες τομές που χρησιμοποιούνται επουλώνονται γρηγορότερα και έχουν αφήνουν μικρότερες ουλές. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι επίσης μικρότερος από ότι με ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτω από αναισθησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Μερικές φορές οι επιπλοκές δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά συμβαίνουν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με την λαπαροσκόπηση περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αιμορραγία ή μια κήλη (ένα εξόγκωμα που προκαλείται από την κακή επούλωση) στα σημεία τομής
 • Εσωτερική αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Βλάβη σε ένα αιμοφόρο αγγείο ή άλλο όργανο, όπως το στομάχι, έντερο, κύστη, ή ουρητήρες

Για ποιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λαπαροσκόπηση;

Σαλπιγγική στείρωση μπορεί να γίνει με λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση είναι επίσης ένας από τους τρόπους που υστερεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε μία λαπαροσκοπική υστερεκτομή, η μήτρα αποσπάται από το εσωτερικό του σώματος. Μπορεί να αφαιρεθεί σε κομμάτια, μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά, ή να αφαιρεθεί σε ένα κομμάτι μέσω του κόλπου.

Ποια προβλήματα μπορεί λαπαροσκόπηση να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία;

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση και θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου, της υπογονιμότητας, ή μιας πυελικής μάζας. Εάν βρεθεί κάποιο πρόβλημα, συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης. Λαπαροσκόπηση επίσης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παρακάτω ιατρικές καταστάσεων:

Ενδομητρίωση: Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα της ενδομητρίωσης και τα φάρμακα δεν έχουν βοηθήσει, λαπαροσκόπηση μπορεί να συστηθεί. Το λαπαροσκόπιο χρησιμοποιείται για να δει μέσα τη λεκάνη σας. Εάν βρεθεί ενδομητρίωση ιστού, συχνά μπορεί να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδικασίας.

Ινομυώματα: Τα ινομυώματα είναι όγκοι που σχηματίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας ή έξω από τη μήτρα. Τα περισσότερα ινομυώματα είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος), αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός είναι κακοήθεις (καρκίνος). Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή βαριά αιμορραγία. Λαπαροσκόπηση μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεσή τους.

Κύστη ωοθηκών: Μερικές γυναίκες έχουν κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Οι κύστες συχνά υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αλλά αν δε συμβεί μπορεί να αφαιρεθεί με λαπαροσκόπηση.

Έκτοπη κύηση: Λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει για να αφαιρέσετε μια έκτοπη κύηση.

Πυελικές διαταραχές: Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων και πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Καρκίνος: Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά.

 

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Μετά τη χορήγηση αναισθησίας, μια μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό σας ή σε άλλη περιοχή της κοιλιάς σας. Το λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω αυτής της μικρής τομής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η κοιλιά γεμίζει με ένα αέριο. Πλήρωση της κοιλιάς με φυσικό αέριο(CO2) επιτρέπει στον ιατρό να δει τα αναπαραγωγικά όργανα της πυέλου . Η κάμερα συνδέεται στο λαπαροσκόπιο και δείχνει τα όργανα της πυέλου σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης. Άλλες μικρές τομές μπορούν να γίνουν στην κοιλιά για τα χειρουργικά εργαλεία. Ένα άλλο μέσο, ​​που ονομάζεται χειριστής της μήτρας, μπορεί να εισαχθεί μέσω του κόλπου και του τραχήλου και στη μήτρα. Το μέσο αυτό χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των οργάνων της πυέλου .

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία;

Μετά τη διαδικασία, τα όργανα και το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου αφαιρούνται. Οι μικρές τομές κλείνουν. Θα μετακινηθείτε στην αίθουσα της ανάνηψης. Θα αισθάνεστε υπνηλία για λίγες ώρες. Μπορεί να έχετε λίγη ναυτία από την αναισθησία. Μετά την εγχείρηση, θα μείνετε στην αίθουσα ανάνηψης, μέχρι να μπορεί να σταθείτε χωρίς βοήθεια και να αδειάσετε την κύστη σας. Θα πρέπει να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει σπίτι. Μπορείτε συνήθως να πάτε στο σπίτι την επόμενη ημέρα.

Τι θα πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας;

Για λίγες μέρες μετά την επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένες και να έχετε κάποια ενόχληση. Μπορεί να είναι επώδυνα τα σημεία γύρω από τις τομές στην κοιλιά και τον αφαλό σας. Ο σωλήνας που χρησιμοποιήθηκε στο λαιμό σας για να σας βοηθήσει να αναπνέετε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να σας προκαλεί ένα πόνο στο λαιμό. Δοκιμάστε παστίλιες λαιμού . Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο ώμο ή στην πλάτη σας. Αυτός ο πόνος είναι από τη μικρή ποσότητα του αερίου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης που παραμένει στην κοιλιά σας. Θα απορροφηθεί από μόνο του μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Αν ο πόνος και η ναυτία δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες ή επιδεινωθούν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Πόσο σύντομα μετά την λαπαροσκόπηση μπορώ να συνεχίσω τις κανονικές δραστηριότητές μου;

Για δευτερεύουσες διαδικασίες, μπορείτε να επανέλθετε, στην καθημερινότητά σας, 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση. Για πιο περίπλοκες διαδικασίες, όπως η υστερεκτομή, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ο χρόνος ανάρρωσής σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε τη βαριά δραστηριότητα ή άσκηση.

Τι σημάδια ή συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε μετά την λαπαροσκόπηση;

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αμέσως, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα:

 • Πυρετό
 • Σοβαρό πόνο που παραμένει ή χειροτερεύει
 • Βαριά κολπική αιμορραγία
 • Ερυθρότητα, οίδημα, ή εκκρίσεις από την τομή
 • Λιποθυμία
 • Αδυναμία να αδειάσετε την κύστη σας

50 Comments

 1. Excellent web site you have got here.. It’s hard to find quality writing
  like yours these days. I really appreciate people like you!
  Take care!! asmr 0mniartist

 2. If you wish for to improve your experience simply
  keep visiting this web page and be updated with the latest gossip posted here.

  0mniartist asmr

 3. I was recommended this blog through my cousin. I’m now not sure whether or not this post is written through him
  as no one else understand such distinctive about my
  problem. You’re wonderful! Thanks! asmr 0mniartist

 4. positive hpv test community bridges in arizona , community college with dorms. friends how many of us have them what is lyrica lyrica dosage , community action partnership montgomery county social and emotional learning positive quotes kannada , culture tree community project synonym? laguardia community college xray tech community action agencies virginia, positive affirmations during pregnancy community bible church address.
  social security office near me , community college kentucky community policing positive reinforcement management.

 5. community action utah positive images , community health center everett washington. community diversity definition generic for lyrica Pregabalin , community action urbana ohio community health center testing positive feedback global warming , community bridges detox near me planning process new product development? community cast quendra culturelle, community bank delhi ny positive affirmations def.
  community xlt 54 , community action council of tulane university students community bank towanda pa community action partnership ventura county.

 6. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 7. medicaments ipp traitement zona valaciclovir how to buy cheap methotrexate no prescription , pharmacie ouverte zaventem pharmacie en ligne valenciennes . pharmacie amiens azzedine pharmacie ouverte issoudun , atma hypnose et therapies breves courroux therapie cognitivo comportementale geneve therapies alternatives cancer grande pharmacie autour de moi . act therapy toronto act therapy hayes , pharmacie lafayette grenoble youtube therapies . therapies de conversion canada pharmacie auchan bretigny , pharmacie marissel beauvais pharmacie principale avignon pharmacie beauvais carrefour pharmacie de garde ouverte aujourd’hui . pharmacie meleye amiens phage therapy alternatives to antibiotics , medicaments contenant des sulfites pharmacie de garde beauvais 60 . pharmacie dans auchan pharmacie lafayette brest rue de lyon , pharmacie angers rue paul bert therapies breves metz depression therapies alternatives therapie de couple clermont ferrand .

 8. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 9. Thanks for finally talking about > Λαπαροσκόπηση | Βασίλειος Μπόλκας < Liked it!

 10. What’s up to every body, it’s my first go to see of
  this blog; this web site carries remarkable and genuinely fine stuff for visitors.

 11. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Thanks a lot!

 12. Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for a long time
  and yours is the best I’ve discovered so far. But, what in regards to the
  bottom line? Are you sure in regards to the source?

 13. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

Leave a Comment