Οικογενειακός Προγραμματισμός

Οικογενειακός Προγραμματισμός

Στόχος είναι η αναγνώριση της ιδανικής στιγμής κατά την οποία υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες για μια γυναίκα να μείνει έγκυος και πότε αυτή συμβαίνει στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου.Γνωρίζοντας αυτή τη στιγμή θα αποφασίσετε αν χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή αν θα έχετε ελεύθερες σεξουαλικές επαφές με στόχο την εγκυμοσύνη

Τι είναι ο εμμηνορρυσιακός κύκλος;

Ένας εμμηνορρυσιακός ς κύκλος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσης-περιόδου (που ονομάζεται ημέρα 1) μέχρι την επόμενη . Ένας μέσος εμμηνορρυσιακός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες.

Σε ένα κανονικό κύκλο, η μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, με μια διαδικασία που ονομάζεται ωοθυλακιορρηξία. Σε ένα μέσο κύκλο 28 ημερών, η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Ο αριθμός των ημερών μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της εμμήνου ρύσεως πιο ακριβής. Αφού το ωάριο απελευθερωθεί, κινείται μέσω της σάλπιγγας στη μήτρα.

Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

Ένα ωάριο μπορεί να επιβιώσει στη σάλπιγγα για περίπου 24 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία. Το σπέρμα ενός άνδρα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο σώμα μιας γυναίκας για περίπου 3 ημέρες (και μερικές φορές μέχρι 5 ημέρες) μετά από τη σεξουαλική επαφή. Μπορείτε να μείνετε έγκυος αν κάνετε σεξ οποτεδήποτε έως 5 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία μέχρι 1 ημέρα μετά από αυτή. Η πιθανότητα για εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερη όταν υγιές σπέρμα είναι παρόν στις σάλπιγγες όταν συμβεί ωοθυλακιορρηξία.

Πόσο αποτελεσματικά μπορεί να υπολογιστεί η κατάλληλη περίοδος για να συμβεί εγκυμοσύνη ;

Λιγότερες από 1 με 5 γυναίκες από 100 θα μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ελεύθερων επαφών.Αναγνωρίζοντας τις γόνιμες ημέρες το ποσοστό αυτό αυξάνεται μέχρι και 10 φορές.

Ποιές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση των γόνιμων ημερών;

Τυπική μέθοδος υπολογισμού ημερών

Μέθοδος Τραχηλικής βλέννης

Μέθοδος βασικής θερμοκρασίας του σώματος

Πως υπολογίζονται οι γόνιμες ημέρες;

Αν ο κύκλος σας είναι μεταξύ 26 ημερών και 32 ημερών , οι ημέρες 8-19 να είναι οι πιο γόνιμες . Για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο φραγμού για αυτές τις ημέρες. Για την επίτευξη εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε σεξουαλική επαφή μεταξύ της 8ης και της 19ης ημέρας, είτε κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί καλύτερα αν ο κύκλος σας είναι τακτικός και είναι σταθερά μεταξύ 26 και 32 ημερών.

Μέθοδος τραχηλικής βλέννης

Στηρίζεται στην αναγνώριση των μεταβολών στην βλέννα που παράγεται από τον τράχηλο της μήτρας . Λίγο πριν από την ωορρηξία, η ποσότητα της βλέννας αυξάνεται αισθητά, γίνεται λεπτόρευστη και ολισθηρή. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η ποσότητα της βλέννας μειώνεται και γίνεται πυκνότερη. Για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο φραγμού από την πρώτη φορά που θα παρατηρήσετε οποιαδήποτε τραχηλική βλέννη. Για την προώθηση της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, όταν λεπτόρευστη τραχηλική βλέννη είναι παρούσα.

Φάρμακα, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, πλύσεις , σεξουαλική επαφή, ή μια γυναικολογική εξέταση στην οποία χρησιμοποιείται λιπαντικό   αλλάζει την εμφάνιση της τραχηλικής βλέννας.

Σε μια παραλλαγή της μεθόδου , μπορείτε να ελέγξετε την τραχηλική βλέννη σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και, στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας δύο ερωτήματα:

Μήπως παρατήρησα εκκρίσεις σήμερα;

Μήπως παρατήρησα εκκρίσεις χθες;

Αν έχετε παρατηρήσει τραχηλική βλέννα σήμερα ή χθες, το πιο πιθανό είναι να βρίσκεστε στις γόνιμες ημέρες σας. Για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο φραγμού . Για την προώθηση της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, όταν θα παρατηρήσετε εκκρίσεις. Εάν δεν παρατηρήσετε κάποια τραχηλική βλέννη σήμερα και χθες (2 ξηρές ημέρες σε μια σειρά), η εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Βασική θερμοκρασία σώματος

Η ΒΘΣ είναι η θερμοκρασία του σώματός σας υπολογίζεται όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας. Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει ελαφρά κατά τη διάρκεια της ωοθυλακιορρηξίας και παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έμμηνου κύκλου. Οι πιο γόνιμες ημέρες είναι οι 2-3 ημέρες πριν από αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας. Για την παρακολούθηση , πάρτε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί μετά το ξύπνημα, πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ είστε στο κρεβάτι, χωρίς να έχετε φάει ή πιεί. Καταγράψτε αυτές τις θερμοκρασίες καθημερινά.

Από μόνη της δεν είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη ή την προώθηση της εγκυμοσύνης. Χρησιμεύει μόνο όταν έχει ήδη συμβεί ωοθυλακιορρηξία. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι αν έχετε πυρετό είτε λόγω μιας πάθησης ή απλά λόγω γρίππης, η μέθοδος δεν είναι αξιόπιστη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων για την πρόληψη ή την επίτευξη εγκυμοσύνης;

Κοστίζουν πολύ λίγο . Είναι φυσικές μέθοδοι χωρίς να εμπλέκουν τη χρήση φαρμάκων.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης αυτών των μεθόδων για την πρόληψη ή την επίτευξη εγκυμοσύνης και πότε δε χρησιμεύουν;

Δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία του συντρόφου σας.

Όταν πλησιάζετε την εμμηνόπαυση.

Όταν έχετε μόλις αρχίσει να έχετε έμμηνο ρύση.

Όταν έχετε πρόσφατα σταματήσει να χρησιμοποιείτε μια ορμονική μέθοδο αντισύλληψης.

Όταν έχετε πρόσφατα γεννήσει