Ουρολοιμώξεις

Πώς αναπτύσσονται λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) ;

Οι περισσότερες μολύνσεις του ουροποιητικού ξεκινούν στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη , από βακτήρια που ζουν στο δέρμα κοντά στον πρωκτό ή στον κόλπο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν και να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, μέσω της ουρήθρας. Αν περάσουν την ουρήθρα, μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Τα βακτήρια που έχουν μολύνει την ουροδόχο κύστη μπορεί να ταξιδέψουν στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα, τους ουρητήρες και τα νεφρά. Μια λοίμωξη των νεφρών ονομάζεται πυελονεφρίτιδα . Μια λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από ό, τι μια χαμηλότερη λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στις ουρολοιμώξεις επειδή η ουρήθρα είναι μικρότερη . Στις γυναίκες, τα βακτηρίδια μπορούν να φθάσουν στην ουροδόχο κύστη πιο εύκολα.

Τι προκαλεί τις ουρολοιμώξεις;

Η γυναικεία ανατομία τις καθιστά επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις μετά το σεξ. Το άνοιγμα της ουρήθρας είναι μπροστά από τον κόλπο. Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια κοντά στον κόλπο μπορεί να περάσουν μέσα στην ουρήθρα μέσω της επαφής με το πέος, τα δάχτυλα, ή συσκευές.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος τείνουν επίσης να εμφανιστούν στις γυναίκες, όταν ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή ή όταν οι επαφές είναι πιο συχνές. Χρησιμοποιώντας σπερματοκτόνα ή ένα διάφραγμα, επίσης, μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συχνότερα.

Λοιμώξεις επίσης μπορεί να συμβούν όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από απόφραξη (πέτρα) σε ουρητήρες, νεφρά, ή κύστη που μπορεί να εμποδίζουν την αποβολή των ούρων την ροή των ούρων ,μια στένωση στο ουροποιητικό ή προβλήματα με τους μυς της πυέλου ή τα νεύρα

Τι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης;

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρει μια μόλυνση, εάν:

  • είχατε ουρολοιμώξεις στο παρελθόν
  • γεννήσατε πολλά παιδιά
  • έχετε διαβήτη
  • είστε παχύσαρκες
  • Η εμμηνόπαυση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για       μια ουρολοίμωξη. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται. Αυτή η μείωση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους ιστούς γύρω από την ουρήθρα που μπορεί να οδηγήσει σε μια λοίμωξη.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος και μπορεί να έχετε μια ουρολοίμωξη, φροντίστε να ενημερώσετε τον ιατρό σας αμέσως. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για εσάς και το μωρό σας.

Ποια είναι τα σημάδια μιας ουρολοίμωξης;

Ένα σημάδι είναι η έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να καθυστερήσει (επείγον). Ένας οξύς πόνος ή κάψιμο, μπορεί να γίνεται αισθητός στην ουρήθρα. Πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στην κάτω κοιλιακή χώρα, στο πίσω μέρος ή στα πλάγια.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα ούρα. Μπορεί να έχουν μια ισχυρή μυρωδιά, να μοιάζουν θολά ή μερικές φορές αναμεμειγμένα με αίμα.

Αίμα στα ούρα μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα προβλήματα. Ενημερώστε άμεσα τον ιατρό σας αν δείτε αίμα στα ούρα σας.

Τα βακτήρια μπορεί να περάσουν μέσα στους ουρητήρες και να εξαπλωθούν στα νεφρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης πόνο στην πλάτη, ρίγη, πυρετό, ναυτία ή έμετο.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

Λοιμώξεις των νεφρών είναι σοβαρές. Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με μια ουρολοίμωξη , όπως η επώδυνη ούρηση, μπορεί να προκληθούν και από άλλα προβλήματα (όπως μια μόλυνση του κόλπου ή του αιδοίου). Μπορεί να χρειάζονται εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Να ενημερώσετε τον ιατρό σας αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Πώς διαγιγνώσκονται ουρολοιμώξεις;

Μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ, που ονομάζεται γενική και καλλιέργεια ούρων, για να μάθετε αν έχετε ουρολοίμωξη. Για την εξέταση αυτή, θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα δείγμα ούρων. Αυτό το δείγμα θα πρέπει να μελετηθεί σε ένα εργαστήριο για την παρουσία λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και βακτηρίων. Κανονικά ούρα δεν πρέπει να έχουν βακτήρια ή κύτταρα αίματος. Εάν ένα από αυτά εμφανίζεται στα ούρα, μπορεί να έχετε μια ουρολοίμωξη.

Το δείγμα ούρων θα αναπτυχθεί σε καλλιέργεια για να δούμε ποια βακτήρια είναι παρόντα. Το δείγμα θα ελεγχθεί με διαφορετικά αντιβιοτικά για να ελέγξουμε ποιό είναι το κατάλληλο. Αυτό ονομάζεται τεστ ευαισθησίας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουρολοιμώξεις;

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού. Ο τύπος, τη δόση, και το μήκος της αντιβιοτικής θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη και το ιατρικό ιστορικό σας.

 

Η θεραπεία είναι συνήθως γρήγορη και αποτελεσματική. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε 1-2 ημέρες. Να είστε βέβαια να λάβετε όλα τα φάρμακα, ακόμη και αν τα συμπτώματά σας μπορεί να πάψουν πριν τελειώσετε την αγωγή σας. Εάν σταματήσετε τη θεραπεία νωρίς, η λοίμωξη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει ή μπορεί να επανέλθει μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Για περισσότερο σοβαρές λοιμώξεις, όπως μια λοίμωξη των νεφρών, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο. Αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία και μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή ενδοφλεβίως .

Τι είναι μια υποτροπιάζουσα λοίμωξη;

Αν έχετε περισσότερες από δύο ουρολοιμώξεις σε ένα χρόνο, έχετε μια υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να βρεθεί η αιτία. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής μόλυνσης είναι το συχνό σεξ , το νεαρό της ηλικίας κατά την πρώτη ουρολοίμωξη, χρήση σπερματοκτόνων , χρήση διαφράγματος, ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος.

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μια εβδομάδα ή δύο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, μια εξέταση ούρων θα γίνει για να δούμε αν η λοίμωξη έχει θεραπευτεί. Αλλαγή της αντισυλληπτικής σας μεθόδου, επίσης, μπορεί να συστηθεί. Εάν έχετε συχνά ουρολοιμώξεις της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να σας δοθεί ένα αντιβιοτικό για λαμβάνετε σε εφάπαξ δόσεις, αφού έχετε σεξ.

Πώς μπορεί να προληφθεί ουρολοιμώξεις;

Μετά από μια κένωση του εντέρου ή μετά την ούρηση, σκουπίζετε από εμπρός προς τα πίσω.

Πλύνετε το δέρμα γύρω από τον πρωκτό και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή όπως: σκόνη, σπρέι και αποσμητικά.

Πίνετε άφθονα υγρά (συμπεριλαμβανομένου του νερού) για να καθαρίσετε τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα σας.

Αδειάσετε την κύστη σας το συντομότερο όποτε αισθανθείτε την ανάγκη ή περίπου κάθε 2-3 ώρες.

Προσπαθήστε να αδειάσετε την κύστη σας πριν και μετά το σεξ.

Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα.

Χυμός   και χάπια cranberry μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης. Η ακριβής ποσότητα χυμού ή χαπιών που απαιτούνται και ο χρόνος που θα πρέπει να τα λαμβάνετε για την πρόληψη της λοίμωξης είναι υπό μελέτη.

Η θεραπεία με μια κρέμα ή χαπιών οιστρογόνου μελετάται ως τρόπος για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.