Σεξουαλική Υγεία

Τι προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες;

Μερικές κοινές αιτίες σεξουαλικών προβλημάτων είναι οι εξής:

Η Libido της γυναίκας (ένας άλλος όρος για το ενδιαφέρον και την επιθυμία για σεξ) και μερικές φορές η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται με την ηλικία. Αυτή η μείωση είναι φυσιολογική και συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας, αλλά τα προβλήματα μπορούν να προκύψουν εάν ο ένας σύντροφος σε μια σχέση επιθυμεί σεξ πιο συχνά από ό, τι ο άλλος .

Αλλαγές στις ορμόνες σε ορισμένες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές όσων αφορά στο σεξ. Για παράδειγμα, τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων (όπως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ) μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου και να οδηγήσουν σε πόνο κατά τη συνουσία. Επίσης την ίδια επίπτωση μπορεί να έχουν τα παρακάτω:

  • Το στρες και το άγχος
  • Τα προβλήματα στις σχέσεις
  • Ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης
  • Προηγούμενες αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες

Ποια είναι τα είδη των σεξουαλικών προβλημάτων που πλήττουν τις γυναίκες;

“Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία” είναι ένας γενικός όρος για να περιγραφεί μια σειρά προβλημάτων σχετικά με το σεξ. Τα σεξουαλικά προβλήματα χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες συχνά επικαλύπτονται:

Προβλήματα στην σεξουαλική επιθυμία

Προβλήματα διέγερσης

Προβλήματα στον οργασμό

Πόνος κατά την επαφή

Ποια είναι τα προβλήματα επιθυμίας;

Η έλλειψη επιθυμίας είναι το πιο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρουν οι γυναίκες. Η έλλειψη της επιθυμίας είναι φυσιολογική για μερικές γυναίκες. Μπορεί να αισθάνονται ότι δε θέλουν να κάνουν σεξ μέχρι να αρχίσουν να συμμετέχουν σε μια σεξουαλική δραστηριότητα που τις αφυπνίζει . Έλλειψη   επιθυμίας θεωρείται διαταραχή όταν μια γυναίκα:

  • δε θέλει να συμμετάσχει σε κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων του αυνανισμού
  • δεν έχει (ή έχει ελάχιστες) σεξουαλικές σκέψεις ή φαντασιώσεις

Ποια είναι τα προβλήματα στη διέγερση;

Διέγερση είναι το όνομα που δίνεται στις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής διέγερσης. Η διέγερση μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, του αλκοόλ, του καπνίσματος, της χρήσης ναρκωτικών και από ιατρικές καταστάσεις. Άγχος, στρες, προβλήματα με το σύντροφό σας, προηγούμενες αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκολίες στη διέγερση.

Ποια είναι τα προβλήματα στον οργασμό;

Το να μη φτάνουν οι σύντροφοι σε οργασμό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα δε μπορεί παρά να είναι ένα πρόβλημα. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται την αγάπη και την εγγύτητα, χωρίς να έρχονται σε οργασμό και να μην το θεωρούν πρόβλημα. Άλλες μπορεί να το αισθάνονται ως πρόβλημα και να θέλουν να βρουν μια λύση.

Οι γυναίκες με διαταραχές   οργασμού μπορεί να μην είχαν ποτέ οργασμό από σεξουαλικές επαφές, ή μπορεί να είχαν πετύχει οργασμούς στο παρελθόν , αλλά όχι πλέον, παρά την υγιή διέγερση. Η ένταση του οργασμού μπορεί να έχει μειωθεί, γεγονός φυσιολογικό με την πάροδο της ηλικίας.

Διαταραχή στον οργασμό μπορεί να προκληθεί από μια κακή εικόνα του σώματος ή το φόβο της απώλειας του ελέγχου. Επίσης, μπορεί να συμβεί όταν μια γυναίκα δεν εμπιστεύεται το σύντροφό της. Είναι κοινό για τις γυναίκες που δεν έχουν οργασμούς να έχουν προβλήματα διέγερσης.

Τι είναι η σεξουαλική διαταραχή πόνου;

Επώδυνο σεξ μπορεί να είναι μια δια μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη κατάσταση. Ο πόνος που εμφανίζεται κατά τη συνουσία ονομάζεται δυσπαρευνία. Οι περισσότερες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είχαν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Εάν συμβαίνει συχνά ή είναι σοβαρός , θα πρέπει να δει τον ιατρό της.

Μπορεί ορισμένες ουσίες να επηρεάζουν τη σεξουαλική ανταπόκριση;

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση για γυναίκες και άνδρες. Το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσει προβλήματα στη διέγερση . Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζουν το πώς αντιδρά το σώμα σας. Ένα καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων είναι να σταματήσετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.

Τι πρέπει να περιμένω όταν επισκέπτομαι τον ιατρό μου για ένα σεξουαλικό πρόβλημα;

Θα έχετε μια γυναικολογική εξέταση. Αν έχετε πόνο κατά τη συνουσία ο ιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να αναπαράξει αυτόν τον πόνο με την αφή. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί να έχετε εξέταση αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε εξειδικευμένο ιατρό εξετάσεις ή εξειδικευμένη θεραπεία.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της θεραπείας για ένα σεξουαλικό πρόβλημα;

Κάθε τύπος της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να επικαλύπτονται και, ως εκ τούτου, η θεραπεία μπορεί να είναι σύνθετη. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή των υφιστάμενων φαρμάκων ή τη λήψη νέου φαρμάκου, όπως τα οιστρογόνα για τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας. Εάν ένα άλλο ιατρικό πρόβλημα διαγνωστεί , μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε αγωγή που απευθύνονται σε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι σεξολόγοι βοηθούν τους ανθρώπους σχετικά με τις διάφορες πτυχές των σεξουαλικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, φυσικής, και διαπροσωπικής πτυχής.

Θεραπεία ζευγαριών μπορεί να προταθεί για να βοηθήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ατομική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να βοηθήσει να κατανοήσετε τις εμπειρίες του παρελθόντος και το πώς μπορεί να επηρεάζουν αυτές την τρέχουσα σεξουαλικότητά σας.