Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STDs);

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο σώμα σας. Εκτός από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι πιο κοινές μεταδοτικές (εύκολα να εξαπλωθεί) λοιμώξεις , με πολλές νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Κάποια ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, ενώ κάποια όχι.

Πώς μεταδίδονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ένα άτομο με ένα ΣΜΝ μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους με την επαφή με το δέρμα, τα γεννητικά όργανα, το στόμα, το ορθό, ή τα υγρά του σώματος. Όποιος έχει σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική ή στοματικό σεξ με άλλο άτομο μπορεί να κολλήσει ένα ΣΜΝ. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μη προκαλέσουν συμπτώματα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, η υγεία σας μπορεί να επηρεαστεί.

Τι προκαλεί τα ΣΜΝ;

ΣΜΝ προκαλούνται από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά. Αυτές που προκαλούνται από ιούς δεν μπορούν να θεραπευτούν, παρά μόνο να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά που προκαλούν .

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Περισσότεροι από ένας σεξουαλικός σύντροφος.

Σύντροφος που έχει ή είχε περισσότερους από ένα σεξουαλικό σύντροφο.

Σεξ με κάποιον που έχει ένα ΣΜΝ.

Ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.

Χρήση των ενδοφλέβιων φαρμάκων.

Οι έφηβοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο ΣΜΝ από τους ενήλικες.

Ποια είναι μερικά από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα χλαμύδια

Η γονόρροια

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας

Ιός Ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Σύφιλη (βλ FAQ071 γονόρροια, χλαμύδια, και σύφιλη)

Τριχομονάδα

Ηπατίτιδα Β

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο για ΣΜΝ;

Γνωρίστε τους ερωτικούς συντρόφους σας και να περιορίστε τον αριθμό τους .

Χρησιμοποιήστε ένα προφυλακτικό λατέξ. Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό λατέξ, κάθε φορά που έχετε κολπική, στοματική, ή πρωκτική επαφή μειώνετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Προφυλακτικά που λιπαίνονται με σπερματοκτόνα δεν προσφέρουν επιπλέον προστασία.

Αποφύγετε τις επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές , σεξουαλικές πράξεις που σκίζουν ή σπάνε το δέρμα ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ακόμη και μικρές βλάβες που δεν ματώνουν αφήνουν τα μικρόβια να περάσουν. Το πρωκτικό σεξ ενέχει υψηλό κίνδυνο λόγω του ορθού . Τα υγρά του σώματος, επίσης, μπορεί να μεταφέρουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχοντας οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφύλαξη με ένα μολυσμένο άτομο, ενέχει υψηλό κίνδυνο να κολλήσετε ένα ΣΜΝ.

Εμβολιαστείτε. Υπάρχουν εμβόλια που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ηπατίτιδας Β και σε ορισμένους τύπους του ιού HPV.

Πώς μπορεί να επηρεάσουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα την εγκυμοσύνη;

Ένα ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό. Γονόρροια και χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο βρέφος που κυμαίνονται από οφθαλμικές βλάβες   μέχρι πνευμονία. Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ενδομήτριο . Λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό.

Εάν είστε έγκυος ή εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ένα ΣΜΝ ενημερώστε τον ιατρό σας. Το μωρό σας μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Εξετάσεις για ΣΜΝ   προσφέρονται κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου