Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS);

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση. Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μπορούν να περιλαμβάνουν περιόδους απουσίας, που να συμβαίνουν σπάνια ή πολύ συχνά, βαριές περιόδους, ή απρόβλεπτες περιόδους.

Στειρότητα: PCOS είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας.

Παχυσαρκία: Μέχρι και 80% των γυναικών με PCOS είναι παχύσαρκες.

Υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά, τους μηρούς ή άνω: Η προϋπόθεση αυτή, που ονομάζεται υπερτρίχωση, επηρεάζει περισσότερο από το 70% των γυναικών με PCOS.

Σοβαρή ακμή ή ακμή που εμφανίζεται μετά την εφηβεία και δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες.

Λιπαρό δέρμα.

Μελανίζουσα ακάνθωση ,περιοχές με περισσότερο σκούρα απόχρωση.

Πολλαπλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες.

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Αν και η αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, φαίνεται ότι PCOS μπορεί να σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες . Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, και μία ακανόνιστη έμμηνος ρύση.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Αυτό προκαλεί περισσότερη ινσουλίνη να παραχθεί καθώς το σώμα προσπαθεί να μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης συνδέεται με μελανίζουσα ακάνθωση.

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων ;

Όταν τα επίπεδα των ανδρογόνων που παράγονται είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, οι ωοθήκες μπορεί να εμποδίζονται στο να απελευθερώσουν ένα ωάριο κάθε μήνα (μια διαδικασία που ονομάζεται ωοθυλακιορρηξία). Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων επίσης μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και ακμή σε πολλές γυναίκες με PCOS.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ακανόνιστη έμμηνος ρύση ;

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και, σε ορισμένες γυναίκες, την ανάπτυξη πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει όλες τις περιοχές του σώματος, όχι μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα. Αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις που μπορεί να έχουν δια βίου συνέπειες.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια άλλη κατάσταση που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο συμβάλλει τόσο σε διαβήτη όσο και σε καρδιακή νόσο.

Οι γυναίκες με PCOS τείνουν να έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται υπερπλασία του ενδομητρίου, στην οποία το εσωτερικό στρώμα της μήτρας (το ενδομήτριο) γίνεται πολύ παχύ. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Μια ποικιλία από θεραπείες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΣΠΩ. Η θεραπεία προσαρμόζεται σε κάθε γυναίκα ανάλογα με τα συμπτώματα, τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει , και το αν θέλει να μείνει έγκυος.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα αντισυλληπτικά χάπια στη θεραπεία γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη μακροχρόνια θεραπεία σε γυναίκες με PCOS που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Συνδυασμένα χάπια περιέχουν τόσο οιστρογόνο όσο και προγεστερόνη. Αυτά τα χάπια ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο , μειώνουν την υπερτρίχωση και την ακμή με τη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Τι επίδραση μπορεί να έχει απώλεια βάρους σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Για τις υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια βάρους ρυθμίζει από μόνη της συχνά τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη στο να αποκτήσει η περίοδος σας και πάλι ρυθμικότητα . Η απώλεια βάρους βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης και οδηγεί στην ανακούφιση   συμπτωμάτων όπως υπερβολική τριχοφυία και ακμή.

Πώς βοηθούν τα υπογλυκαιμικά φάρμακα στην αντιμετώπιση των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Υπογλυκαιμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη συχνά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του συνδρόμου. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν το σώμα να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων και τη βελτίωση της ωορρηξίας. Αποκατάσταση της ωορρηξίας σας βοηθά να αποκτήσετε περιόδους τακτικές και πιο προβλέψιμες.

Πώς μπορούν να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Επιτυχής ωορρηξία είναι το πρώτο βήμα προς την εγκυμοσύνη. Για υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια βάρους βοηθά συχνά αυτόν το στόχο. Φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν ωορρηξία(κιτρική κλομιφαίνη). Χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες έχει χρησιμοποιηθεί όταν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των διαδικασιών δεν είναι σαφείς.