Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Τι είναι η υπογονιμότητα;

Υπογονιμότητα ορίζεται η μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από 1 χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση προφυλάξεων. Μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό παραγόντων. Άνδρες και γυναίκες συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες ;

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την αιτία της υπογονιμότητας. Μπορεί να συνιστώνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ART). Πολλές διαφορετικές θεραπείες μπορεί να συνδυαστούν για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα. Υπογονιμότητα συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ακόμα και αν δεν βρεθεί η αιτία.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσει τις πιθανότητές μου για εγκυμοσύνη;

Απώλεια ή πρόσληψη βάρους ,περισσότερη ή λιγότερη άσκηση. Εσείς ή ο σύντροφός σας θα χρειαστεί να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα,και να διακόψετε τη χρήση παράνομων ναρκωτικών.

Ποιά χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες;

Χειρουργικές επεμβάσεις  χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της βατότητας των σαλπίγγων καθώς και για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, η οποία συνήθως συνδέεται με υπογονιμότητα.

Πώς είναι η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στους άνδρες;

Ένα κοινό πρόβλημα που οδηγεί στην ανδρική υπογονιμότητα,η κιρσοκήλη, μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ορμονικά προβλήματα στις γυναίκες;

Ανώμαλα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη ωορρηξία ή έλλειψη ωορρηξίας. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα ορισμένων ορμονών είναι ανώμαλα και συνεπώς η περιόδος είναι ακανόνιστη ή απούσα. Είναι μια κοινή αιτία της στειρότητας. Αυτή η κατάσταση συχνά αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με τη χρήση φαρμάκων. Η προγεστερόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανωοθυλακιορρηξίας . Άλλες ορμονικές παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα στις γυναίκες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, θα πρέπει να αποκλειστούν.

Τι είναι η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας;

Η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας είναι η διδικασία κατά την οποία με τη χρήση φαρμάκων οι ωοθήκες μιας γυναίκας διεγείρονται για να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται όταν η ωορρηξία είναι ακανόνιστη ή δεν συμβαίνει καθόλου και άλλες αιτίες έχουν αποκλειστεί.

Πώς γίνεται η πρόκληση ωορρηξίας;

Το φάρμακο χρησιμοποιείται συνηθέστερα για την επαγωγή της ωορρηξίας είναι κιτρική κλομιφαίνη. Περίπου το 40% των γυναικών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη με τη χρήση αυτού του φαρμάκου εντός έξι κύκλων εμμηνόρροιας. Οι παρενέργειες συνήθως είναι ήπιες και περιλαμβάνουν εξάψεις, ευαισθησία στο στήθος, ναυτία, και εναλλαγές της διάθεσης.

Ποια φάρμακα εκτός από κιτρική κλομιφαίνη χρησιμοποιούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας;

Αν κιτρική κλομιφαίνη δεν είναι επιτυχής, φάρμακα που ονομάζονται γοναδοτροπίνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση ωορρηξίας. Οι γοναδοτροπίνες χρησιμοποιούνται επίσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση όπου περισσότερα ωάρια είναι απαραίτητα

Πώς χρησιμοποιούνται τα γοναδοτροπίνες;

Οι γοναδοτροπίνες δίνονται νωρίς στον έμμηνο κύκλο. Οι εξετάσεις αίματος και εξετάσεις υπερήχων χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων (μικρούς σάκους μέσα στους οποίους αναπτύσσονται τα ωάρια). Όταν τα ωάρια φθάσουν σε ένα ορισμένο μέγεθος, ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) χορηγείται. Αυτό το φάρμακο διεγείρει την ωοθυλακιορρηξία.

Τι κίνδυνοι σχετίζονται με την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας;

Δίδυμες κυήσεις συμβαίνουν σε περίπου 10% των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με κιτρική κλομιφαίνη. Τρίδυμα ή περισσότερα είναι σπάνια. Ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης είναι υψηλότερος όταν χρησιμοποιείται γοναδοτροπίνες. Έως 30% των κυήσεων που επιτυγχάνονται με τη χρήση των γοναδοτροπινών είναι πολλαπλές. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των κυήσεων είναι δίδυμες κυήσεις και το ένα τρίτο είναι τρίδυμες κ.ο.κ. Η πολύδυμη κύηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, τόσο για τη γυναίκα όσο και τα μωρά.

Επαγωγή της ωορρηξίας μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ήπιες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Τι είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση;

Στην ενδομήτρια σπερματέγχυση, μια μεγάλη ποσότητα υγιούς σπέρματος τοποθετείται στη μήτρα, κοντά στο χρόνο της ωορρηξίας . Συχνά εφαρμόζεται σε συνδυασμό με επαγωγή ωορρηξίας. ο σύντροφος της γυναίκας ή ένας δότης μπορεί να παρέχει το σπέρμα. Το σπέρμα που έχει ανακτηθεί στο παρελθόν και είναι κατεψυγμένο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ενδομήτρια σπερματέγχυση;

Πολύδυμη κύηση μπορεί να συμβεί. Εάν πάρα πολλά ωάρια αναπτυχθούν κατά τη στιγμή της γονιμοποίησης, η τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να ακυρωθεί.

Τι είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ;

Περιλαμβάνει όλες τις θεραπείες γονιμότητας . Συνήθως περιλαμβάνει την εξωσωματική , in vitro, γονιμοποίηση (IVF). Το σπέρμα συνδυάζεται με το ωάριο σε ένα εργαστήριο, και το έμβρυο μεταφέρεται στην μήτρα. IVF γίνεται για τις ακόλουθες αιτίες της υπογονιμότητας:

Κατεστραμμένες ή φραγμένες σάλπιγγες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με χειρουργική επέμβαση

Ανδρικοί παράγοντες υπογονιμότητας

Σοβαρή ενδομητρίωση

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) γίνεται;

Η In vitro γονιμοποίηση γίνεται σε κύκλους. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έναν κύκλο για να πετύχει. Το σπέρμα μπορεί να προέρχεται από τον σύντροφό σας ή από έναν δότη. Το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί και στη συνέχεια να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση σε IVF. Η ωορρηξία συνήθως προκαλείται με γοναδοτροπίνες, έτσι ώστε πολλά ωάρια να παραχθούν. Το ωάριο μπορεί επίσης να προέρχεται από μια δότρια. Ωάρια που έχουν προηγουμένως καταψυχθεί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν.

Τα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες όταν είναι ώριμα. Υγιές σπέρμα στη συνέχεια προστίθεται στο εργαστήριο. Τα ωάρια ελέγχονται την επόμενη ημέρα αν έχουν γονιμοποιηθεί. Λίγες μέρες αργότερα, ένα ή περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα σας. Το έμβρυο μπορεί να προέρχεται από ένα δότη. Υγιή έμβρυα που δεν μεταφέρονται μπορούν να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση.

Τι είναι ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI);

Μερικές φορές, ένα μόνο σπερματοζωάριο μπορεί να εγχέεται σε κάθε ωάριο. Αυτό ονομάζεται ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνιστάται, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σπέρμα του συντρόφου σας. Στην ICSI, μόνο ένα υγιές σπερματοζωάριο είναι απαραίτητο για κάθε ωάριο. Λίγες ημέρες αργότερα, ένα ή περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα μέσω του κόλπου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πολύδυμης κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση. IVF έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών. Αυτές οι ατέλειες περιλαμβάνουν λυκόστομα, καρδιακά προβλήματα, καθώς και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα. Συνολικά, ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών είναι μικρή.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσει στην πρόληψη της πολλαπλής κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση;

Αν πάρα πολλά ωάρια αναπτύσσονται , η χορήγηση hCG που προκαλεί την ωορρηξία μπορεί να καθυστερήσει ή να μη γίνει. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να περιορίσει τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα σας.