Υστερεκτομή

Τι είναι η υστερεκτομή;

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας. Είναι ένα πολύ κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Αφαίρεση της μήτρα σας σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να μείνει έγκυος.

Γιατί γίνεται υστερεκτομή;

Υστερεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας των γυναικών. Ορισμένες από αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Τα ινομυώματα (αυτή είναι η πιο κοινή αιτία για υστερεκτομή)
 • Ενδομητρίωση
 • Προβλήματα στήριξης (όπως πρόπτωση της μήτρας)
 • Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας
 • Χρόνιο πυελικό άλγος
 • Γυναικολογικός καρκίνος

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις της υστερεκτομής ;

Μερικές γυναίκες περιμένουν να έχουν μια υστερεκτομή μέχρι αφού έχουν ολοκληρώσει τις οικογένειές τους. Ειδικά φάρμακα και άλλου είδους πρακτικές χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές της υστερεκτομής πάντοτε εξατομηκευμένα. Εάν επιλέξετε μια άλλη επιλογή εκτός από υστερεκτομή, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη παρακολούθηση και θεραπεία αργότερα.

Ποιες δομές απομακρύνονται κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής;

Υπάρχουν διάφορα είδη υστερεκτομής:

 • Ολική υστερεκτομή: Ολόκληρη η μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας.
 • Υφολική υστερεκτομή: Το ανώτερο τμήμα της μήτρας αφαιρείται, αλλά ο τράχηλος αφήνεται στη θέση του. Αυτό το είδος της υστερεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο λαπαροσκοπικά ή κοιλιακά.
 • Ριζική υστερεκτομή: Αυτή είναι μια ολική υστερεκτομή, που περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση των δομών γύρω από τη μήτρα. Μπορεί να συστηθεί εάν διαγνωσθεί ή υπάρχει υπόνοια καρκίνου.

Ποια άλλα όργανα εκτός του τραχήλου και της μήτρας μπορεί να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ολική υστερεκτομή;

Η μία ή και οι δύο ωοθήκες σας και σάλπιγγες μπορεί να αφαιρεθούν, εάν διαγνωστεί ανωμαλία (για παράδειγμα, πλήττονται από ενδομητρίωση). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σαλπιγγοωοθηκεκτομή. Σαλπιγγεκτομή συμβαίνει αν αφαιρεθούν μόνο οι σάλπιγγες και ωοθηκεκτομή αν απλώς αφαιρεθούν οι ωοθήκες. Ο χειρουργός σας μπορεί να μην ξέρει αν οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την ώρα του χειρουργείου. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών ή καρκίνο του μαστού μπορούν να επιλέξουν να αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες, ακόμα και αν αυτά τα όργανα είναι υγιή, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ονομάζεται μια εκλεκτική αφαίρεση.

Τι θα συμβεί αν οι ωοθήκες μου αφαιρεθούν πριν την εμμηνόπαυση;

Θα αντιμετωπίσετε άμεσα τα σημάδια και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορεί, επίσης, να αποκτήσετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορμονική θεραπεία μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Ορμονική θεραπεία μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι εκτέλεσης μιας υστερεκτομής;

Η υστερεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: μέσω του κόλπου, διαμέσου της κοιλιάς, ή με λαπαροσκόπηση. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τις ενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης και από άλλους παράγοντες. Μερικές φορές, η απόφαση λαμβάνεται μετά την έναρξη της επέμβασης οπότε και ο χειρουργός είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση.

Πώς γίνεται μια κολπική υστερεκτομή;

Σε μια κολπική υστερεκτομή, η μήτρα απομακρύνεται διαμέσου του κόλπου. Δεν υπάρχει κοιλιακή τομή. Δεν είναι όλες οι γυναίκες είναι σε θέση να έχουν μια κολπική υστερεκτομή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις ή που έχουν μια πολύ μεγάλη μήτρα μπορεί να μην είναι σε θέση να υποβληθούν σε αυτό το είδος της εγχείρησης.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κολπικής υστερεκτομής;

Κολπική υστερεκτομή, γενικά, προκαλεί λιγότερες επιπλοκές από ό, τι η κοιλιακή ή η λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Ο χρόνος επούλωσης μπορεί να είναι μικρότερος από ό, τι με εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, με την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα. Συνιστάται ως η πρώτη επιλογή για υστερεκτομή όταν αυτό είναι δυνατόν.

Πώς γίνεται μια κοιλιακή υστερεκτομή;

Σε μια κοιλιακή υστερεκτομή, η μήτρα απομακρύνεται μέσω μιας τομής στην κάτω κοιλιακή χώρα. Το άνοιγμα στην κοιλιά σας δίνει στον χειρουργό μια σαφή εικόνα των πυελικών οργάνων σας.

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της κοιλιακής υστερεκτομής;

Κοιλιακή υστερεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμη και αν υπάρχουν συμφύσεις ή αν η μήτρα είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, κοιλιακή υστερεκτομή σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η μόλυνση του τραύματος, αιμορραγία, θρόμβωση, βλάβη των ιστών, από ότι η κολπική ή η λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Απαιτεί γενικά μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης από τις υπόλοιπες μεθόδους.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Η Λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί μόνο μερικές μικρές τομές στην κοιλιά σας. Ένα λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας από αυτές τις τομές επιτρέποντας στον χειρουργό να δει τα όργανα της πυέλου. Άλλα χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για να εκτελεστεί η επέμβαση μέσω χωριστών μικρών τομών. Η μήτρα σας μπορεί να αφαιρεθεί σε μικρά κομμάτια μέσα από τις τομές, μέσα από μια μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά σας, ή μέσω του κόλπου σας (που ονομάζεται λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή).

Ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική υστερεκτομή εκτελείται με τη βοήθεια ενός ρομποτικού μηχανήματος το οποίο ελέγχεται από τον χειρουργό. Σε γενικές γραμμές, δεν έχει αποδειχθεί ότι με τη βοήθεια ρομπότ τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε χωρίς ρομποτική βοήθεια.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής;

Σε σύγκριση με την κοιλιακή υστερεκτομή, η λαπαροσκοπική έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, και απαιτεί συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητές σας νωρίτερα. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι . Μπορεί όμως να πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με την κοιλιακή ή την κολπική χειρουργική επέμβαση, ειδικά αν αυτό γίνεται με ένα ρομπότ.

Είναι ασφαλής η υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή είναι μια από τις ασφαλέστερες χειρουργικές διαδικασίες. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν:

 • Πυρετός και μόλυνση
 • Βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση
 • Τραυματισμός του ουροποιητικού συστήματος ή κοντινών οργάνων
 • Θρόμβοι αίματος στο πόδι που μπορεί να κινηθούν προς τους πνεύμονες
 • Αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με την αναισθησία
 • Θάνατος

Έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών;

Όχι, μερικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τους άλλους. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, που μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο που σχετίζεται με την αναισθησία.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά την υστερεκτομή;

Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Η διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο θα εξαρτηθεί από το είδος της υστερεκτομής και το πώς έγινε. Θα κληθείτε να περπατήσετε  το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση σας. Το περπάτημα θα βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στα πόδια σας. Μπορείτε επίσης να λάβετε ιατρική ή άλλη αγωγή για να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την υστερεκτομή;

Μπορείτε να έχετε κάποιο πόνο για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου. Θα έχετε μικρή οροαιματηρή έκκριση από τον κόλπο σας για αρκετές εβδομάδες. Σερβιέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή . Μερικές γυναίκες έχουν προσωρινά προβλήματα με την κένωση της κύστης . Άλλα ενοχλήματα μπορεί να είναι συναισθηματικής φύσεως. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν μια συναισθηματική απάντηση σε υστερεκτομή. Μπορεί να έχετε ήπια κατάθλιψη.

Ποια είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρω κατά την ανάρρωση;

Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας. θα πρέπει να κινείστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάνετε σύντομους περιπάτους και αυξήστε σταδιακά την απόσταση που περπατάτε κάθε μέρα. Δεν πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, έως ότου ο γιατρός σας πει ότι μπορείτε. Μη βάζετε τίποτα στο αιδοίο σας κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων. Αυτό περιλαμβάνει κολπικές πλύσεις, το σεξ, και τη χρήση ταμπόν.

Μετά την ανάρρωσή σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να βλέπετε το γιατρό σας για εξετάσεις ρουτίνας . Ανάλογα με το λόγο της υστερεκτομής , μπορείτε ακόμα να χρειαστείτε κολπικές εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου σας .

51 Comments

 1. Hi! I understand this is kind of off-topic however I had to
  ask. Does operating a well-established blog such as yours require a
  massive amount work? I am brand new to operating a blog but I do
  write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so
  I can share my experience and views online. Please let me
  know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou! asmr 0mniartist

 2. Wonderful work! This is the kind of information that
  are meant to be shared across the web. Disgrace on Google for not
  positioning this publish higher! Come on over and seek advice from my web
  site . Thank you =) asmr 0mniartist

 3. Hi, I desire to subscribe for this website to
  obtain most up-to-date updates, thus where can i do it please help out.

  0mniartist asmr

 4. Terrific article! This is the type of info that are meant to be shared
  across the net. Shame on the search engines for not positioning this publish upper!
  Come on over and seek advice from my web site . Thanks =) 0mniartist asmr

 5. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 6. Great blog you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that
  cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community
  where I can get responses from other experienced
  people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Many thanks!

 7. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 8. What’s up it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this site
  is really pleasant and the users are in fact sharing
  pleasant thoughts.

 9. If some one desires expert view about running a blog afterward i advise him/her to visit this blog, Keep up the good job.

 10. Everyone loves what you guys are up too. This sort of clever work and
  exposure! Keep up the excellent works guys I’ve included you guys to our
  blogroll.

 11. Hi, Neat post. There is an issue with your site in web
  explorer, may test this? IE nonetheless is the market chief and a good element of folks will leave out your
  wonderful writing due to this problem.

Leave a Comment