Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία των προβλημάτων της μήτρας. Το υστεροσκόπιο είναι ένα λεπτό, φωτιζόμενο τηλεσκόπιο. Εισάγεται μέσω του κόλπου στη μήτρα σας. Το υστεροσκόπιο μεταδίδει την εικόνα της μήτρας σας σε μια οθόνη. Άλλα χειρουργικά εργαλεία μπορούν να   χρησιμοποιηθούν μαζί με το υστεροσκόπιο για θεραπεία.

Γιατί γίνεται υστεροσκόπηση;

Μία από τις πιο κοινές χρήσεις είναι στη διάγνωση της αιτίας μιας μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας. Ανώμαλη αιμορραγία μπορεί να σημαίνει ότι η περιόδος μιας γυναίκας είναι βαρύτερη σε χρονική διάρκεια και ποσότητα αίματος από το συνηθισμένο ή και το αντίστροφο. Αιμορραγία μεταξύ περιόδων, επίσης, δεν είναι φυσιολογική.

Υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται και στις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Αφαίρεση συμφύσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω μόλυνσης από μια παλαιότερη χειρουργική επέμβαση.
  • Διάγνωση της αιτίας επαναλαμβανόμενων αποβολών, όταν μια γυναίκα έχει περισσότερες από δύο αποβολές στη σειρά.
  • Εντοπισμός ενός ενδομήτριου σπειράματος.
  • Στείρωση, κατά την οποία τοποθετείται εμφύτευμα μέσα στις σάλπιγγες ως μόνιμη μορφή ελέγχου των γεννήσεων.

Πώς γίνεται;

Πριν από τη διαδικασία, μπορεί να σας δοθεί ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Γενική ή τοπική αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τον πόνο.

Η υστεροσκόπηση γίνεται στην ιδιωτική κλινική Euromedica.

Θα πρέπει να προγραμματιστεί όταν δεν έχετε περίοδο και συγκεκριμένα στην πρώτη φάση του κύκλου σας . Για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται πριν την υστεροσκόπηση σας. Το υστεροσκόπιο εισάγεται στη συνέχεια απαλά και κινείται μέσω του τραχήλου στη μήτρα σας. Διάλυμα γλυκερόλης χρησιμοποιείται για να εκπτυχθεί η κοιλότητα της μήτρας. Η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου υγρού ελέγχεται προσεκτικά σε όλη τη διαδικασία. Ο γιατρός σας μπορεί να δει την επένδυση της μήτρας σας και τα ανοίγματα των σαλπίγγων κοιτώντας μέσα από το υστεροσκόπιο. Εάν μια βιοψία ή άλλη διαδικασία κριθεί απαραίτητη , μικρά όργανα, θα περάσουν μέσα από το υστεροσκόπιο.

Τι θα πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Θα πρέπει να είστε σε θέση να πάτε στο σπίτι αμέσως μετά τη διαδικασία. Αν είχατε γενική αναισθησία, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως ότου συνέλθετε τελείως.

Είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε ήπιες κράμπες ή να δείτε λίγο αιματηρή έκκριση για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία. Μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για να μετριάσει τον πόνο. Εάν έχετε πυρετό, ρίγη, ή βαριά αιμορραγία, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υστεροσκόπησης;

Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος . Η μήτρα ή ο τράχηλος μπορεί να τρυπηθεί από το υστεροσκόπιο, αιμορραγίες μπορεί να συμβούν, περίσσεια υγρού μπορεί να συσσωρεύεται στο σύστημά σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υστεροσκόπηση μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

39 Comments

  1. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

Leave a Comment